Panden oranje aanlichten als aanklacht tegen seksueel geweld tegen vrouwen

Foto: PxHere

De PvdA stelt voor om ‘prominente gebouwen’ in Zaanstad voortaan ieder jaar op 26 november oranje aan te lichten in het kader van de strijd tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Steden als Haarlem en Leiden gingen Zaanstad al voor en ook het Binnenhof kleurde dit jaar oranje.

Op zondag 25 november ging de wereldwijde campagne 16 Days of Activism Against Gender-Based Violence van start. Deze Orange the World-campagne zich op het tegengaan van geweld tegen vrouwen en meisjes en duurt tot 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. De campagne richt zich tegen een fundamenteel probleem: wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen krijgt tijdens haar leven te maken met lichamelijk of seksueel geweld en seksueel geweld is doodsoorzaak nummer een voor vrouwen tussen de vijftien en 44 jaar.

Donderdag in de raad

Het gaat daarbij volgens de PvdA niet alleen om ‘de traditionele vormen van geweld’, maar ook om specifieke zaken als geweld tegen vrouwelijke vluchtelingen, vrouwenhandel, eerwraak en huiselijk en seksueel geweld. Om dit ook in Zaanstad onderde aandacht te brengen wil de PvdA dat de gemeente zich aansluit bij de verlichtingsactie. Omdat die ‘een uitgesproken medestander moet zijn in de strijd voor vrouwenrechten en tegen geweld tegen vrouwen en meisjes’. De raad spreekt er donderdagavond over.

Reacties