Daling aantal besmettingen veel trager dan tijdens eerste golf

Foto: Pixabay / Alexas Fotos

Het aantal nieuwe meldingen van Covid-19 is voor de tweede week op rij gedaald ten opzichte van de week daarvoor. De huidige afname van meldingen en ziekenhuisopnames is in lijn met de berekeningen die het RIVM  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mivoorafgaand aan de nu geldende maatregelen heeft gemaakt.

In alle regio’s is het aantal meldingen afgenomen. De daling in het aantal positief geteste personen en de ziekenhuisopnames van deze week is echter duidelijk minder groot dan de week daarvoor. Het aantal mensen dat andere mensen kan besmetten met het coronavirus wordt deze week geschat op bijna 118.000 personen (met een bandbreedte van 83.000 tot 150.000). Het Zaans Medisch Centrum liet vandaag weten dat daar momenteel zeventien patiënten zijn opgenomen wegens Covid-19.

De daling van het aantal besmettelijke mensen gaat in oktober en november veel langzamer dan tijdens de eerste golf in maart en april. Op 24 maart waren er een geschate 169.000 besmettelijke personen in Nederland. Dat aantal daalde in drie weken tijd met 43 procent naar 96.000 op 14 april. Op 15 oktober waren er 159.000 besmettelijke personen en dat aantal daalde in de afgelopen drie weken met 25 procent naar 118.000 op 5 november.

De cijfers over het afgelopen etmaal in Zaanstreek – Waterland. Bron: Coronadashboard Rijksoverheid
De cijfers over het afgelopen etmaal in Zaanstad.

In de afgelopen week zijn landelijk 37.706 meldingen van nieuwe bewezen corona-infecties ontvangen, 5915 (min veertien procent) minder dan de week daarvoor. Een week eerder kwam er nog een daling van 32 procent in de boeken. In alle leeftijdsgroepen was wederom een afname te zien. In de regio’s Kennemerland en Rotterdam – Rijnmond was de grootste afname in het aantal nieuwe meldingen per 100.000 inwoners te zien.

Toch is het aantal mensen met een positieve testuitslag nog steeds zeer hoog: 20 van de 25 veiligheidsregio’s zitten nog steeds in een ernstige fase van de epidemie, met meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners. Geen enkele regio zit in een beheersbare fase met minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bepaalt uiteindelijk op welk risiconiveau een regio zit. Daarbij wordt ook gekeken naar andere factoren, zoals de zorgcapaciteit. ‘Bij het bepalen of een regio terug kan naar een lager risiconiveau wordt grote voorzichtigheid betracht,’ benadrukt de Rijksoverheid.

Reproductiegetal

Het zogeheten reproductiegetal dat aangeeft hoeveel anderen een met corona besmette persoon gemiddeld aansteekt, is ongeveer gelijk gebleven. Volgens berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is het in een week tijd een fractie gedaald, tot 0,89. Vorige week was dat 0,91. De verschuiving is zo klein dat die binnen de foutmarge ligt die het instituut aanhoudt. De gerapporteerde ‘R’ van vorige week was voor het eerst sinds half juni onder de één. Het getal 0,89 wil zeggen dat 100 mensen die besmet zijn in totaal 89 mensen aansteken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen