CDA en Lokaal Zaans breken lans voor huisartsen Krommenie

Foto: Pixabay / Bruno

Zowel Lokaal Zaans als het CDA zijn aangeslagen op de noodkreet van twee huisartsen in Krommenie, die lieten weten dat de eerstelijns zorg in het dorp in het geding komt als er geen passende praktijkruimte wordt gevonden. Eén van de twee moet de Durghorst verlaten, die plaats gaat maken voor een cultuur- en wijkcentrum met daarboven woningen.

Lokaal Zaans is geschrokken van de situatie ‘waarin de huisartsen gemanoeuvreerd zijn’ en gaat het college donderdag tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad vragen om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, ook al om een mogelijke ‘zeer ongewenste’ patiëntenstop te voorkomen. Woningcorporatie Parteon wil huisarts V. Huijbens 270 vierkante meter praktijkruimte verhuren, maar dat is volgens haar en haar collega M.E. Poulen-Meyer te weinig om de krachten te kunnen bundelen en gezamenlijk het takenpakket uit te breiden.

Hele verdieping naar zorg

LZ vraagt zich af hoe het kennelijke gebrek aan betrokkenheid bij de zorgen van de huisartsen zich verhoudt met de ambitie om meer woningen in Krommenie te bouwen en wat ervoor nodig is om de gehele bovenverdieping van het nieuwe complex te reserveren voor de eerstelijnszorg. Parton stelt nu maar de helft van die ruimte beschikbaar. Maar volgens fractievoorzitter Marianne de Boer mogen de huisartsen ‘niet verdrongen worden door cultuurambities’: ‘Wij hebben u er al eerder opgewezen dat wij onze zorgen hadden over het verdrijven van de zorgfunctie in de nieuwbouwplannen voor de Durghorst.’

CDA ‘geschokt’

Nick Hendriks van het CDA schrijft in zijn vragen dat zorg in het eigen dorp heel normaal moet zijn en dat ook moet blijven. De CDA-fractie was ‘geschokt’ dat er na een half jaar praten met de gemeente en Parteon nog steeds geen geschikte praktijkruimte is gevonden. Hendriks wil van het college weten of dat onderschrijft dat er in iedere kern in Zaanstad voldoende huisartsenpraktijken moeten zijn en welke stappen zullen worden ondernomen om te zorgen dat het in Krommenie niet spaak loopt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen