Peter Tange plakt er met unanieme instemming van de raad nog een termijn aan vast

Foto: Wikipedia

Daar waar Zaanstad de afgelopen jaren burgemeester na burgemeester versleet, heeft de raad van buurgemeente Wormerland unaniem ingestemd met de aanbeveling tot herbenoeming van Peter Tange. Daarmee komt zijn vierde ambtstermijn in zicht.

Zaankanter Tange (Koog aan de Zaan, 8 juli 1952) is sinds 13 maart 2000 burgemeester van  Wormerland. De politicus van GroenLinks zit momenteel een college voor met de VVD, het CDA, de PvdA en GroenLinks. Hij is zelf verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, burgerzaken en cultuur.

Landsmeer

Tange was tussen 1975 en 1983 docent in het middelbaar onderwijs en daarna tot 2000 directeur van verschillende scholen. Tegelijkertijd was hij tussen 1982 en 2000 gemeenteraadslid van de PSP en later GroenLinks. Van 4 oktober 2012 tot 10 januari 2013 was hij ook  waarnemend burgemeester van Landsmeer. Eind 2012 deed hij in die laatste hoedanigheid aangifte wegens ‘schending van de geheimhoudingsplicht’, nadat het Noordhollands Dagblad een artikel publiceerde waarin vertrouwelijke informatie stond over de benoemingsprocedure van burgemeester Astrid Nienhuis.

De krant reconstrueerde het proces dat in 2011 tot de benoeming van Nienhuis leidde en sprak daarvoor met enkele raadsleden. Nienhuis werd in september 2011 burgemeester, maar in een vergadering op de vroege ochtend van 14 september 2012 zegde de gemeenteraad van Landsmeer het vertrouwen in haar op na een bestuursconflict. Op 26 september legde Nienhuis haar taken neer, waarna Tange in beeld kwam. Op 24 januari 2013 maakte Nienhuis bekend dat zij haar taken weer zou hervatten als burgemeester van Landsmeer.

Collega in Zaanstad

Het is wellicht tekenend voor Peter Tange dat hij in zijn eigen gemeente dergelijke politieke schandalen altijd heeft weten te vermijden. Zijn nieuwe collega in Zaanstad Jan Hamming (PvdA) kwam binnen te midden van rumoer over mogelijke voorkennis van zijn benoeming, maar Commissaris van de Koning Johan Remkes weigerde daar een onderzoek naar in te stellen. De Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad eisten zo’n onderzoek naar de gang van zaken.

Gekozen burgemeester

Inmiddels is duidelijk dat het kabinet Rutte III de weg vrijmaakt voor de gekozen burgemeester. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie scharen zich achter de grondwetswijziging die dat mogelijk maakt. Daardoor is de vereiste twee derde meerderheid in zowel Tweede als de Eerste Kamer verzekerd, omdat ook voldoende oppositiepartijen voorstander zijn. Hoe de burgemeestersverkiezing daarna gaat verlopen, gaat het kabinet nog nader uitwerken. Hamming is geen voorstander van een gekozen burgervader, zo zei hij tijdens een afscheidsinterview voor zijn vertrek uit de Noord-Brabantse gemeente Heusden. Hij toonde zich wel een voorstander van meer openheid rond benoemingen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen