Overheid dreigt zicht op corona te verliezen door commerciële testen

Foto: Pikist / CC0

De GGD’en verliezen het zicht op de ontwikkeling van het coronavirus door de groei van het aantal commerciële teststraten en testen door bedrijven zelf. Die laatste uitslagen worden niet altijd doorgegeven aan de gezondheidsdiensten en vertroebelen dus het beeld.

Uit onderzoek van het actualiteitenprogramma EenVandaag blijkt dat ruim een derde van alle coronatests inmiddels buiten de officiële reststraten om gaat. EenVandaag schat op basis van een steekproef onder 137 van de particuliere testlocaties dat daar bijna 40.000 PCR-testen en 30.000 sneltesten per week worden afgenomen. Bij zorgaanbieders en bedrijven die zelf tests afnemen worden wekelijks nog eens 100.000 testen uitgevoerd. De GGD Zaanstreek – Waterland meldt dat aantal mensen dat zich daar liet testen vanaf de tweede helft van oktober is afgenomen en dat dit mogelijk te maken heeft met de opkomst van de commerciële sector.

Van 29 oktober tot en met 4 november werd 20 tot 25 procent van de GGD-restcapaciteit in onze regio niet benut. Dat betekent dat er geen wachttijden meer waren en iedereen dezelfde of de volgende dag terecht kon. Een totaal van 6209 mensen meldde zich daarvoor in onze regio, van wie 3422 in Zaandam. Er zijn ook teststraten van de GGD in Purmerend en Volendam. Een teststraat in Zaanstad Noord is nog niet van de grond gekomen. Het percentage positieve uitslagen uit deze drie teststraten lag in de genoemde week op negentien procent.

Bron- en contactonderzoek

De afnemende toeloop had wel tot gevold dat alle bron- en contactonderzoeken konden worden opgestart. Doordat minder mensen zich de afgelopen weken lieten testen, was het aantal vastgestelde besmettingen in absolute aantallen minder groot. Sinds afgelopen vrijdag vrijdag 6 november voert de GGD het risicogestuurd bron- en contactonderzoek uit in de meest uitgebreide vorm. Dit betekent dat de GGD en de besmette persoon samen alle contacten doorspreken en hoe dat contact is verlopen. Met dat overzicht belt de besmette persoon zelf de mensen die op de lijst komen.

Wanneer de GGD inschat dat deze werkwijze een risico oplevert met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert de bron- en contactonderzoeker deze contacten zelf. Op deze wijze worden alle mensen die een risico (kunnen) vormen in de verspreiding van het virus zo snel mogelijk bereikt en worden risicovolle clusters snel gedetecteerd, aldus de organisatie. Niet-gemelde besmettingen die aan het licht kwamen bij commerciële partijen vallen daar echter buiten. Om de werkwijze te kunnen volhouden krijgt de GGD opnieuw landelijke ondersteuning, naar verwachting 200 uur per dag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen