Nu dertien patiënten met Covid-19 in het ZMC

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag opgelopen tot 1139, 69 meer dan gisteren. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldt dat 239 van hen op de Intensive Care liggen, een toename van elf in 24 uur. In het Zaans Medisch Centrum werden vandaag dertien mensen met Covid-19 verpleegd.

‘Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft snel stijgen. De prognose is dat er op 13 oktober 1250 patiënten opgenomen zijn,’ meldt het coördinatiecentrum. Het aantal ziekenhuisopnames blijft wel ver uit de buurt van de cijfers eerder dit jaar. In de afgelopen drie dagen zijn 179 mensen in een ziekenhuis opgenomen, wat neerkomt op 59,7 mensen per dag. Begin april kwamen in drie dagen tijd 1792 coronapatiënten in een ziekenhuis te liggen, oftewel 597,3 per dag.

Sneltesten Salt

In Zaanstad werden vandaag 79 nieuwe positieve testen gemeld, tegen 82 gisteren. De GGD Zaanstreek – Waterland is geen voorstander van de snelteststraat die het eerstelijns diagnostisch centrum Salt geopend heeft in de regio. Die is bedoeld voor onderwijs- en opvangpersoneel dat niet gemist kan worden, maar de GGD zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de uitslagen. Het is van groot belang dat een sneltest gevalideerd is, wat betekent dat de kwaliteit en betrouwbaarheid ervan kunnen worden gegarandeerd. De door Salt gebruikte test is dat echter niet.

Voldoende eigen capaciteit

De GGD raadt daarom alle inwoners aan om te testen via de reguliere teststraten. Voor zorgmedewerkers en leraren zou er dagelijks voldoende capaciteit in de teststraten zijn om zich met voorrang te kunnen laten testen. Die voorrang krijgen medewerkers in de zorg en leraren die klachten krijgen die passen bij Covid-19. Zij kunnen vanaf 07:30 uur bellen met het voorrangsnummer 0800 – 8101en kunnen tussen 09:00 en 11:00 uur terecht in de teststraat in Purmerend. Dezelfde avond komt voor 20:00 uur de uitslag dan binnen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen