Twee weken lang extra voorzichtig zijn

Foto: Pixabay / Geralt

Als winkeliers en klanten zich goed aan de coronaregels houden kan hopelijk worden voorkomen dat winkels moeten sluiten, liet de branchevereniging voor non-foodwinkels INretail weten in reactie het gegeven dat in bepaalde regio’s nóg strengere maatregelen dreigen als de besmettingen daar niet hard teruglopen. Op dezelfde dag werd bekend dat de omzet van de detailhandel in het derde kwartaal met 9,2 procent groeide ten opzichte van 2019.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat het ging om de sterkste toename sinds het begin van de metingen in 2005. Waar de sector steen en been klaagt: de politiek moet met meer en passender steun komen voor winkeliers, de vastelastenregeling moet worden uitgebreid en de NOW-regeling worden aangepast op de seizoenspieken van branches. INretail wil ook langer uitstel van belastingafdrachten. De cijfers: de omzet van de foodwinkels was in het derde kwartaal relatief hoog (plus 6,4 procent ten opzichte van een jaar eerder). Bij de supermarkten steeg de omzet met zes procent en speciaalzaken zoals slagerijen en groentewinkels zagen die met gemiddeld met 9,2 procent stijgen. In de non-foodsector was de omzetgroei acht procent.

Regionale verschillen

Hoe die cijfers zonder corona zouden zijn geweest zullen we nooit weten, maar laten we het erop houden dat er sectoren zijn die harder door de pandemie geraakt worden dan de retailers. Premier Matk Rutte liet tijdens de persconferentie van gisteravond wel weten dat bij strengere maatregelen in regio’s met een voortdurende hoge besmttingsgraad mogelijk ook winkelsluitingen horen, maar gezien de enorme landelijke verschillen zal dat zeker niet overal gelden. Zaanstreek – Waterland zit inmiddels niet meer in de kopgroep wat het aantal besmettingen betreft. Rutte herhaalde gisteren de oproep om niet alleen voor het plezier te gaan shoppen.

Bron: Coronadashboard Rijksoverheid


De aangescherpte maatregelen die gisteravond werden aangekondigd in een tijd van dalende aantallen nieuwe besmettingen maar oplopende ziekenhuisopnames zijn bedoeld om te voorkomen dat de gezondheidszorg vastloopt. Ook patiënten met niet aan Covid-19 gerelateerde klachten moeten erop kunnen rekenen dat ze op korte termijn adequate zorg krijgen. Daarom gelden de komende twee weken extra beperkingen. Op dit moment test in Nederland één op de zes mensen positief. Dus is het volhouden van de maatregelen cruciaal.

Twee weken extra maatregelen

Vanaf 19 november gaan we zoals het er nu uitziet terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn dat het aantal besmettingen blijvend aan te afnemen is. Dus: blijf tot tijd zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk. Vanaf vandaag om 22:00 uur tot en met woensdag 18 november gelden de volgende maatregelen:

  • Thuis ontvangt u maximaal twee personen per dag;
  • Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal twee personen van verschillende huishoudens;
  • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen;
  • Bij uitvaarten geldt vanaf 9 november een maximum van 30 personen;
  • Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.

Dagelijks leven

  • Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen;
  • Vermijd niet-noodzakelijke reizen;
  • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan;
  • Draag vanaf dertien jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV;
  • In het voorgetzet onderwijs, MBO en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les;
  • Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten, zoals musea, theaters, seksclubs, casino’s, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk.Uitgezonderd zijn hotels voor hotelgasten, uitvaartcentra en luchthavens voorbij de security check. Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met een horecafunctie;
  • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel later open blijven. Warenmarkten blijven open;
  • Tussen 20:00 en 07:00 uur wordt er geen alcohol verkocht of bezorgd;
  • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte;
  • Evenementen (binnen en buiten) zijn verboden, met uitzondering van: betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties;
  • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

Sporten

  • Voor iedereen vanaf achttien jaar geldt dat sporten alleen mag op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn: topsporters met een status in aangewezen locaties (zoals Papendal), voetballers (inclusief overig personeel in de bekende ‘bubbel’) van de Eredivisie en Eerste divisie;
  • Voor kinderen tot achttien jaar is sporten in teamverband toegestaan, evenals wedstrijden onderling met teams van de eigen club;
  • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten;
  • Groepslessen zijn verboden;
  • Geen publiek bij sport.

Reizen in Nederland

  • Blijf zoveel mogelijk thuis;
  • Vermijd niet-noodzakelijke reizen;
  • Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op het vakantieadres;
  • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Buitenland

Coronadashboard

De Rijksoverheid heeft het coronadashboard aangepast zodat dit nu nog meer inzicht biedt in rioolwatercijfers. Per regio wordt gemeld hoeveel virusdeeltjes in het rioolwater zijn aangetroffen, omgerekend naar 100.000 inwoners in plaats van per milliliter rioolwater. Ook toont het dashboard voortaan per veiligheidsregio hoe het percentage positieve coronatests zich ontwikkelt in de tijd. Dat is relevant omdat er veel meer wordt getest, waardoor het aantal positieve testuitslagen minder houvast biedt.

De cijfers van gisteren, 3 november op het coronadashboard.

Sinds augustus meten het RIVM en de waterschappen hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten. Rioolwater laat in een vroeg stadium zien hoe het ervoor staat met het virus. Het aantal locaties waarop dit gebeurt is de afgelopen periode uitgebreid tot 318, waardoor er landelijke dekking is. Op steeds meer locaties wordt bovendien meerdere keren per week gemeten en metingen worden gecorrigeerd voor de hoeveelheid neerslag. Deze informatie wordt voortaan dagelijks in plaats van wekelijks bijgewerkt op het dashboard. Zo is snel en voor een specifieke locatie te zien hoe het virus zich ontwikkelt. Ook wordt het mogelijk om de cijfers van verschillende gemeenten en veiligheidsregio’s met elkaar te vergelijken.

De gegevens van Zaanstad.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen