Bomenwacht: pas op ’t laatste moment bomen markeren

Het systeem met stippen is niet waterdicht.
Foto: Twitter

De Bomenwacht Nederland raadt gemeenten aan om zo kort mogelijk vóór het kappen van bomen markeringen aan te brengen om geknoei met stippen te voorkomen. Dat schrijft het tijdschrift Boomzorg in een artikel naar aanleiding van de vergissing met de kap van tien platanen aan de Weer in Zaandam.

Enkele bomen sneuvelden daar omdat een ‘grappenmaker’ ze had voorzien van blauwe stippen, terwijl te kappen bomen door de gemeente waren voorzien van roze markeringen. Een wellicht kleurenblinde hovenier nam die daarom ook mee op zijn ronde. Er wordt echter ook bewust gefraudeerd. Adviseur beheer van Bomenwacht Nederland Peter van Es kent gevallen waarbij belanghebbenden extra bomen markeerden in de hoop dat die ook zouden worden omgezaagd, zegt hij in het artikel. Aan de andere kant komt het ook voor dat mensen willen voorkomen dat bomen weggehaald worden en met de staalborstel aan de slag gaan om stippen te verwijderen.

Betere bescherming

Het gaat in ons land vaker per ongeluk mis met het kappen van bomen, zo wordt ook duidelijk, al worden de aantallen die daardoor ten onrechte verdwijnen niet bijgehouden. Soms gaat het om een door de omwonenden gewaardeerde eenling, soms om een heel cluster. De laatste jaren kiezen meer gemeenten ervoor om vaker kap toe te staan zonder dat eerst een vergunning hoeft te worden aangevraagd, zegt Van Es ook. In Zaanstad wordt wat dat betreft een tegengestelde beweging gemaakt: hier krijgen ze juist meer bescherming. Als alles goed gaat, tenminste.

Reacties