GroenLinks wil weten of de herplantplicht voor bomen geruisloos verdwenen is

De bloesem van de sierpeer.
De bloesem van de sierpeer.
Foto: Wikipedia

GroenLinks wil weten waarom twaalf sierperen op de Rembrandtkade en de Ruysdaelkade in Wormerveer na de kap niet vervangen worden.

Deze bomen zullen volgens de gemeente niet worden herplant ‘omdat de rij toch al niet volledig meer is’ en ze niet meer passen in het straatbeeld. ‘Wij verwonderen ons over deze afwijking van het herplantbeleid. Wij achten de straten zonder deze of andere bomen beslist minder aantrekkelijk,’ schrijft raadslid Romkje Mathkor in schriftelijke vragen aan het college.

Hittestress en wateroverlast

‘Het kappen van bomen zonder herplant vermeerdert bovendien de hittestress en ook de kansen op wateroverlast,’ voegt ze daar nog aan toe. De fractie van GroenLinks heeft daarom de volgende vragen:

  • Is het college het met ons eens dat het aanzien van deze straten door het kappen van de (peren)bomen minder aantrekkelijk is?
  • Is de reden voor de kap dat inwoners van Wormerveer klagen over de rotzooi die sierperen veroorzaken?​
  • Zo ja, waarom is dan niet gekozen voor een andere boomsoort?
  • Betekent dit besluit een aanpassing van het herplantbeleid?
  • Zo ja, waarom is de raad daarvan niet in kennis gesteld?

Iedereen minstens 0,4 boom

Zaanstad heeft al bijna tien jaar een Bomenbeleidsplan, waarin onder meer is vastgelegd dat elke inwoner ‘recht heeft’ op 0,4 boom. Met een groeiend aantal inwoners moet dus ook het aantal bomen toenemen om niet door deze ondergrens te duiken. Die 0,4 is gebaseerd op het inwonertal in 2009: Zaanstad had op 1 januari van dat jaar ongeveer 60.000 bomen – waarvan ruim 48.000 in beheer bij de gemeente – en 144.007 ingezetenen, was dus neerkwam op ongeveer 0,4 boom per inwoner. En dat moesten er niet minder, maar eerder meer worden door bij kap, ziekte of sterfte herplant verplicht te stellen.

Over ‘het nut van bomen’ staat in het beleidsstuk onder meer:

  • Bomen spelen een onmisbare rol binnen de menselijke leefomgeving. Bomen zijn niet alleen nuttig, bijvoorbeeld als brandstof, timmerhout of vruchtboom, maar gewoon mooi en een hulpmiddel voor de inrichting van de openbare ruimte.
  • Bomen brengen groen en sfeer in de straat of in de wijk. Bomen zijn belangrijk, waar het gaat om het terugbrengen van de menselijke schaal in sterk bebouwd gebied en het camoufleren van de verstening. Groen (en dus ook bomen) draagt bij aan ontspanning, verlaagt de stress en stimuleert de sociale ontwikkeling bij kinderen. Slim ingerichte, groenrijke wijken zorgen voor meer beweging bij bewoners. Bomen brengen zuurstof in de lucht, wat vooral belangrijk voor de stad en zijn inwoners is.

  • Bomen kunnen geluidsoverlast verminderen en zorgen voor het afvangen van fijn stof. Naast de aanpak van de bron van de luchtverontreiniging kan gerichte beplanting de luchtkwaliteit verbeteren.
  • Bomen hebben een gunstige invloed op het microklimaat, doordat ze extreme weersinvloeden, zoals temperatuur en wind matigen. Vooral in de zomer kan de temperatuur in de steden zo hoog oplopen, dat ‘hittestress’ bij (vooral oudere) mensen optreedt. Dit effect zal als gevolg van de klimaatverandering in de toekomst meer optreden. Verder houden de bomen de zuurstof-koolzuurkringloop gaande en voorkomen water- en winderosie.

  • De groene kwaliteit, dus ook bomen, in de openbare ruimte verbetert het economische vestigingsklimaat en draagt bij aan een hogere omzet van het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven. De waardeontwikkeling van woningen in een groene omgeving is belangrijk voor de huiseigenaren, maar ook voor gemeenten (verhoogde inkomsten uit de OZB tot wel tien procent).
  • Het houdt ook de hogere inkomensgroepen in de stad. ‘Groene’ gemeenten zijn vaak welvarende gemeenten.
  • Bomen zijn levende groeiende, reagerende organismen die de stadsmens gemakkelijk en van dichtbij in contact brengen met alle aspecten van de natuur. Natuureducatie wordt vaak aan de hand van bomen gegeven. Bomen bieden ook voedsel en onderdak aan andere planten en dieren en nestgelegenheid voor vogels en insecten. Zonder bomen wordt de biodiversiteit in bebouwd gebied misschien wel gehalveerd.
  • Volwassen bomen vormen herkenningspunten in het (stedelijke) landschap en zorgen voor schoonheid, beschutting, rust, historische besef, natuurbeleving en besef van jaargetijden.
  • Bepaalde bomen kunnen, net als gebouwen, uitgroeien tot een monument voor onze cultuurgeschiedenis. Steeds meer parken en bomenrijke buitenplaatsen en landgoederen worden tot rijks- of gemeentelijk monument verklaard.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen