Weer nachtelijke bekladding door Zwarte Pieten Actiegroep

Foto: Twitter

De Zwarte Pieten Actiegroep die eerder de stoep voor het huis van burgemeester Jan Hamming bekladde heeft opnieuw in het holst van de nacht toegeslagen met leuzen tegen de afschaffing van zwarte Pieten. Ditmaal bij het kantoor van de scholenkoepel Zaan Primair.

De Zaanse scholen en opvangorganisaties hebben afgesproken geen zwarte Pieten meer te zullen verwelkomen en dat besluit is niet bij iedereen goed gevallen. De gemeenteraad nam afgelopen juli een motie aan die de burgemeester en de wethouders opdroeg om alleen nog deel te nemen aan Sinterklaasfeesten zonder zwarte Pieten en om ‘een constructieve dialoog’ aan te gaan met organisaties die nog steeds gebruikmaken van zwarte Pieten, met het doel hen ertoe te bewegen om definitief afscheid te nemen van deze figuur.

De burgemeester heeft daarop de Sinterklaascomités geïnformeerd over de wens van een raadsmeerderheid en hen uitgenodigd om daarover van gedachten te wisselen. Er is een groepsbijeenkomst gehouden om de intochten en de maatschappelijke veranderingen te bespreken. Er wordt nog gekeken naar andere maatschappelijke organisaties zoals zoals sportverenigingen om ook daarmee het gesprek aan te gaan of daar in ieder geval een start mee te maken, was de laatste stand van zaken.

Rechts in Verzet

De Zwarte Pieten Actiegroep is volgens coördinator Erik Schaap van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland een afgeleide van de extreemrechtse organisatie Rechts in Verzet, die wordt geleid door de in Hoofddorp wonende Hugo Kuijper. Rechts in Verzet was al eerder in de Zaanstreek actief met – eveneens nachtelijke – acties tegen de komst van een moskee in Assendelft en plannen van de islamitische gemeenschap in Poelenburg. Kuijper, mede-oprichter van Pegida in Nederland, werd eerder in verband gebracht met een met ‘bloed’ besmeurde onthoofde pop die was neergelegd bij de Emir Sultan Moskee in Amsterdam, met de tekst: ‘De islam is onlosmakelijk verbonden met brute onthoofdingen. De islamisering moet stoppen.’

Reacties