Opnieuw protest van Rechts in Verzet in Zaandam

Foto: Twitter / Rechts in Verzet

Na slogans tegen de nieuwbouw van de Essalam Moskee in de Vijfhoek trok Rechts in Verzet afgelopen nacht opnieuw naar Zaandam, ditmaal voor een actie bij de Al-Himmah Moskee in Poelenburg.

 

 

 

 

De website van de stichting achter de moskee laat zien dat er momenteel een inzamelingsactie wordt gehouden voor uitbreiding van het pand, wat waarschijnlijk niet door de beugel kan bij de extreemrechtse actievoerders. Over de concrete plannen van Al-Himmah is verder niets bekend. De stichting is ontstaan nadat de afgelopen tien jaar veel Amsterdammers, inclusief het huidige driekoppige bestuur van Al-Himmah naar Zaandam verhuisden door de krappe huizenmarkt in Amsterdam.

Wat de bestuursleden hier opviel was dat deze nieuwe islamitische Zaankanters hun kinderen naar Amsterdam bleven brengen voor islamitische lessen omdat er niet of nauwelijks kwalitatief hoogstaande lessen werden aangeboden in Zaandam. Door de grote vraag daarnaar ontstond het idee om zelf een stichting op te zetten. Nu is er ‘een volledig lesaanbod voor jong en oud, met een sterke focus op een professioneel en veilig pedagogisch klimaat’.

Integratie een must

Integratie in de Nederlandse samenleving is in de visie van de stichting Al-Himmah ‘geen keuze, maar een must,’ zo staat op de website. ‘Nieuw- en oudkomers dienen zich de geschreven en ongeschreven regels eigen te maken om volwaardig deel uit te kunnen maken van de samenleving. Nadrukkelijk vermelden wij hier volledigheidshalve dat dit een proces is dat van twee kanten moet komen. Uit eerder onderzoek (Dautzenberg en Van Westerlaak, 2007) blijkt dat moskeeën een substantiële rol kunnen spelen in het integratieproces op gemeentelijk niveau. Moskeeën kunnen als platform dienen voor interactie tussen burgers van verschillende achtergronden. De grote rol die religie in het dagelijks leven van vele migrantengroepen speelt is hier een belangrijke reden voor.’

Reacties

Cookieinstellingen