Piet Bakker stopt als lector journalistiek; strijdt voor behoud inhoud Dichtbij.nl

Foto: Twitter

Misschien wel de bekendste journalist van Zaanstad, Piet Bakker van onder meer nieuwswebsite De Orkaan, stopt in februari met zijn werk als lector Crossmedia & Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij blijft echter actief in het vak, zo verzekert hij op de website van vakbond NVJ.

Het viel de Zaanse website onlangs als eerste op dat alle berichten die ooit op de plaatselijke digitale nieuwsplatforms van Dichtbij.nl stonden verwijderd waren. Daaronder waren ook alle stukken van de meeschrijvers die de sites beter moesten laten aansluiten bij de belevingswereld van de lezers. Bakker schreef er een stuk over, over ‘het zwarte gat’ bij wat ‘misschien wel het meest interessante participatie-platform van het afgelopen decennium’ was.

Achttien redacteuren, meeschrijvers – onder wie Piet Bakker – en anderszins betrokkenen bij Dichtbij.nl hebben nu hun ongenoegen geuit over het verdwijnen van het medium en willen weten hoe het zit met het archief van Dichtbij.nl, dat ook in de Zaanstreek een vaste schare nieuwsleveranciers kende. In een open brief aan de bestuurders de Telegraaf Media Groep (TMG), de hoofdredacteur van De Telegraaf en de hoofdredactie van HMC (onder andere het Noordhollands Dagblad) stellen de ondertekenaars niet te spreken te zijn over de actie, ‘inclusief het feit dat wij daar als mede-auteursrechthouders niet in gekend zijn’.

‘Maatschappelijke verantwoordelijkheid’

Volgens de briefschrijvers heeft het mediabedrijf niet alleen een commerciële verantwoordelijkheid, maar ook een maatschappelijke. ‘Het is, simpel gezegd, alsof je als eigenaar van een unieke boekencollectie moedwillig je complete bibliotheek in brand steekt.’ Daarom willen ze weten of het archief nog beschikbaar is en of het kan worden behouden en willen ze op de hoogte worden gehouden van toekomstige ontwikkelingen.

 

Reacties

0