POV in verzet tegen coronacompensatie voor FluXus

Foto: Pixabay / Geralt

De POV verzet zich tegen het voorstel van het college om FluXus financieel te steunen om de schade door de coronamaatregelen op te vangen, omdat de stichting het verwachte tekort volgens de partij prima met eigen middelen kan dekken. Het college heeft FluXus aangedragen als kandidaat voor het provinciaal noodfonds voor de culturele sector.

FluXus verwacht dit jaar een nettoschade van 47.593 euro te zullen lijden, maar heeft volgens de rekensommen van POV-raadslid Ton Brekelmans bijna 650.000 euro vrij te besteden. Dan is hulp uit het fonds niet nodig om te voorkomen dat de instelling omvalt, en dat is een voorwaarde om ervoor in aanmerking te komen. De steun kost niet alleen de provincie geld maar ook de gemeente: de regeling houdt in dat 65 procent van het uit te keren bedrag uit Haarlem komt en de resterende 35 procent van Zaanstad.

Akkoord met Zaansche Molen

De POV staat wel achter de gevraagde bijdrage voor vereniging De Zaansche Molen. Die nam onlangs na de nodige hindernissen in de aanloop het nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans in gebruik, maar ziet dit jaar de inkomsten met 659.729 euro teruglopen. De vereniging heeft geen goed gevulde oude sok om dat tekort aan te vullen, ook al is het oude museum in Koog aan de Zaan inmiddels van de hand gedaan. De gemeentelijke bijdrage aan de steun voor de molenvereniging komt uit op 230.905 euro, een bedrag dat kan worden gedekt uit de door het Rijk beschikbaar gestelde compensatieuitkering van 566.758 euro voor culturele voorzieningen. De POV dient vanavond een amendement in om de bijdrage aan FluXus te voorkomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen