Molenvereniging en FluXus voorgedragen voor noodsteun provincie

Het vandaag voor leden en vanaf maandag voor het publiek geopende nieuwe Molenmuseum.
Het vandaag voor leden en vanaf maandag voor het publiek geopende nieuwe Molenmuseum.
Foto: Twitter / Marjan Minnesma

Zaanstad heeft Vereniging de Zaansche Molen en FluXus voorgedragen voor hulp uit het noodfonds van tien miljoen euro voor de culturele sector en maatschappelijke instellingen dat de provincie heeft opgetuigd. Of er ook inderdaad geld komt uit Haarlem om schade door corona te compenseren wordt in november bekend. De gemeente moet zelf ook een bijdrage leveren als de provincie over de brug komt: de verdeling is 65 procent uit het fonds en 35 procent uit de gemeentekas.

Eerder bood het Rijk samen met de gemeente al hulp aan het Zaantheater, het Zaans Museum en Filmtheater de Fabriek. ‘Wij maken ons hard voor al deze instellingen omdat zij zorgen voor voldoende cultuuraanbod voor onze inwoners en bezoekers. Daarnaast levert de cultuursector veel werkgelegenheid op. Banen voor de makers, toeleveringsbedrijven, de creatieve sector, horeca en het toerisme,’ aldus wethouder van Cultuur Annette Baerveldt. De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van de instellingen die schade ondervinden door de virusuitbraak én voldoen aan de criteria van het noodfonds. Zowel De Zaansche Molen als FluXus zag de afgelopen maanden de inkomsten fors teruglopen.

Schadebedragen

De Zaansche Molen komt dit jaar op een schadebedrag van 659.729 euro. Bij FluXus is de nettoschade 47.593 euro – samen dus een dip van 707.322 euro. Het college doet een beroep op het provinciale noodfonds om 459.759 euro van het totaalbedrag bij te dragen en draagt dan zelf 247.563 euro bij. Dat bedrag kan worden gefinancierd uit de al toegezegde steun van het Rijk voor lokale cultuur.

De molenvereniging trok vorig jaar nog 800.000 mensen met haar dertien historische molens. FluXus biedt cursussen aan op het gebied van amateurkunst voor zowel scholen als in de wijken. Dit jaar moest FluXus veel van deze activiteiten schrappen. De gemeente vindt beide instellingen van belang op zowel cultureel als maatschappelijk gebied. Veel Zaankanters voelen zich nauw betrokken bij de Zaansche Molen, die 3600 leden heeft. Daarnaast zet een groot aantal vrijwilligers zich in. FluXus biedt cultuureducatie aan tijdens en na schooltijd en wijkactiviteiten. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven van veel inwoners, ook in wijken die kwetsbaar zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen