‘Vijf ruime eengezinswoningen’ in het oude Molenmuseum

Krijgt dit pand straks een woonbestemming?
Foto: Google Street View

Vereniging De Zaansche Molen en Ingenious Tomorrow uit Veenendaal hebben vandaag een koopovereenkomst getekend voor het oude Molenmuseum aan de Museumlaan 18 in Koog aan de Zaan. Ingenious gaat in het historische pand ‘vijf ruime eengezinswoningen’ realiseren.

Het pand aan de Museumlaan krijgt daarmee definitief een woonbestemming, meldt de vereniging op Facebook. Dat was al wel duidelijk sinds de gemeente afzag van de verplichting dat De Zaansche Molen het pand aan Zaanstad moest verkopen. Een verkoop voor woningen zou veel meer geld opleveren dan een nieuwe maatschappelijke bestemming. De gemeente heeft wel bedongen dat de totale opbrengst van het oude musuem naar het nieuwe Molenmuseum gaat, de voormalige villa Kalverliefde op de Zaanse Schans. De Zaansche Molen moet een boete van 70 procent van de opbrengst van de Museumlaan betalen als de exploitatie op de Schans binnen vijf jaar wordt gestaakt.

Rijksmonument

Bij de voorgenomen verbouwing tot woningen blijven de unieke kenmerken van het Rijksmonument zoveel mogelijk intact. Het plan is op hoofdlijnen ontwikkeld door vereniging De Zaansche Molen en heeft ook de steun van de gemeente, aldus het Facebook-bericht. Ingenious gaat het plan verder uitwerken en de benodigde vergunningen aanvragen. Naar verwachting zullen rond het eind van 2020 de woningen in de verkoop gaan. Wat er voor het pand is betaald is niet bekendgemaakt. 

 

Reacties