Twee varianten met één fietstunnel voor opheffing spoorovergang

Foto: Gemeente Zaanstad

Er liggen twee alternatieven en een aantal ‘plusopties’ op tafel om het kruispunt van de Guisweg bij Zaandijk veiliger te maken. In beide gevallen verdwijnt de overweg. Het woord is nu aan de gemeenteraad.

Er komen twee onderdoorgangen onder het spoor: één voor fietsers en voetgangers bij het kruispunt bij de Guisweg óf bij station Zaandijk Zaanse Schans. Daarmee is een belangrijke wens van het college en de voltallige raad meteen gesneuveld: die noemden eensgezind twee fietstunnels ‘absoluut noodzakelijk‘ voor onder meer de honderden middelbare scholieren van onder andere het St. Michaël College die veilig op de fiets naar school moeten kunnen rijden. De tweede onderdoorgang voor autoverkeer komt bij de nieuwe verbindingsweg parallel aan de A8. Deze verbindingsweg komt tussen de A8-aansluiting 3 (bij het politiebureau) en de Provincialeweg en gaat onder het spoor door. De A8-aansluiting 3 krijgt in beide alternatieven een oprit in de richting van Assendelft en een afrit in de richting van Amsterdam. Met de komst van de nieuwe verbindingsweg wordt de huidige Guisweg een weg voor bestemmingsverkeer.

Alternatief 1:

In het eerste alternatief gaan fietsers en voetgangers via een nieuwe onderdoorgang bij station Zaandijk Zaanse Schans onder het spoor door. De verbinding voor fietsers en voetgangers bij het station krijgt een uitwisseling met het noord-zuid fietspad langs de Provincialeweg via een fietstrap. De huidige perrontunnel blijft bestaan. Bij de Guisweg kunnen fietsers en voetgangers nog wel de Provinciale weg oversteken. In dit alternatief komt de nieuwe verbindingsweg voor autoverkeer vrij noordelijk uit op de Provincialeweg en blijft aansluiting 2 open zoals die nu is.

Alternatief 2:

In het tweede alternatief gaan fietsers en voetgangers bij de Guisweg onder het spoor door via een nieuwe onderdoorgang. Net als bij het eerste alternatief komt er een uitwisseling met het noord-zuid fietspad langs de Provincialeweg via een fietstrap. De nieuwe verbindingsweg voor automobilisten loopt vanaf de aansluiting op de A8 parallel langs de snelweg, onder het spoor door naar de Provincialeweg. In dit alternatief worden de op- en afrit van de A8 bij de vestiging van Albert Heijn afgesloten. Automobilisten kunnen wel van en naar Oud Koog via de Verzetstraat.

Onderzoek gaat door

De alternatieven die zijn vastgesteld door de Vervoerregio Amsterdam in samenwerking met de gemeente, de provincie, ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat zijn nog niet definitief en liggen nu voor een zienswijze bij de gemeenteraad. Ze worden de komende tijd worden nog verder onderzocht en uitgewerkt. Naar verwachting is er eind 2021 een definitief voorkeursalternatief, waarop de omgeving dan nog een zienswijze kan indienen. Het voorkeursalternatief wordt vastgesteld in 2022 en daarna verder uitgewerkt. De realisatie start op z’n vroegst in 2024.

Digitale bewonersavond

Op maandag 19 oktober om 19:00 uur begint een online bijeenkomst voor bewoners en andere belanghebbenden via Microsoft Teams. Als gevolg van de coronacrisis is het niet mogelijk om een fysieke bijeenkomst te organiseren. Tijdens de bijeenkomst zien deelnemers ontwerpen en filmpjes van de twee alternatieven en wordt uitgelegd wat dit betekent voor de verkeerssituatie rondom het kruispunt. Ook de planning en vervolgstappen komen aan bod en is het mogelijk om vragen te stellen en een reactie te geven. Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot woensdag 14 oktober via het aanmeldformulier op www.guisweg.zaanstad.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen