Tweede fietstunnel bij Guisweg ‘absoluut noodzakelijk’

Foto: Google Street View

De hele gemeenteraad én het college maken zich sterk voor twee fietstunnels bij de Guisweg. Vorig jaar maakten dagelijks 3000 fietsers, brom- en snorfietsers gebruik van de huidige spoorovergang bij de Guisweg en dat zullen er alleen maar meer worden.

Honderden middelbare scholieren van onder andere het St. Michaël College moeten veilig op de fiets naar school kunnen rijden. Geen fietstunnel zou ook haaks staan op het beleid van onder andere het Rijk en de Vervoerregio Amsterdam dat erop gericht is om met extra inspanningen gevaarlijke wegen, fietspaden, kruispunten en rotondes aan te pakken. Mocht de fietstunnel bij de Guisweg niet worden gerealiseerd dan zullen honderden scholieren dagelijks bij het kruispunt Lagedijk de Guisweg moeten oversteken, waar onvoldoende ruimte is voor grote groepen scholieren om veilig voor het verkeerslicht te wachten. Naast de scholieren moeten ook toeristen en fietsende Zaankanters daar een smal stuk weg delen met stads- en touringcarbussen, vrachtwagens van Olam Cacao en ander gemotoriseerd vervoer.

Absoluut noodzakelijk

In de ontwerpbegroting en investeringsagenda van de Vervoerregio Amsterdam staat momenteel: ‘Bij het project Guisweg willen wij benadrukken dat wij realisatie van twee fietstunnels voor Zaanstad als meest wenselijke oplossing zien. Grote doorgaande fietsstromen (waaronder veel scholieren), die alleen maar verder zullen toenemen, komen rond station Zaandijk Zaanse Schans samen met de bezoekersstromen voor de Zaanse Schans. Bovendien komen er op termijn meer mensen te wonen rond dit station. Wij menen dat twee fietstunnels hiervoor de beste toekomstvaste oplossing zijn.’ Die tekst wordt door een aangenomen amendement een stuk dwingender: de ‘meest wenselijke oplossing’ wordt een ‘absoluut noodzakelijke oplossing’ voor een veilige fietsroute.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen