Thuissituatie levert veel besmettingen op, maar bron veelal onbekend

Foto: Flickr / Governor Tom Wolf

In de week van 22 tot 29 september wist de GGD Zaanstreek – Waterland bij iets meer dan een derde (38 procent) van de toen vastgestelde coronabesmettingen de plek waar dat gebeurde te achterhalen. In 63 procent van de gevallen was dat thuis.

Dat blijkt uit de laatste bestuurlijke nieuwsbrief van de GGD en de veiligheidsregio. In zeventien procent van de gevallen werd de besmetting op het werk opgelopen, in negen procent vanwege het gezelschap van vrienden of kennissen en in zes procent van de gevallen werd de besmetting doorgegeven via overige familie. Elf procent van de positief getesten die week is werkzaam in de gezondheidszorg, gevolgd door zes procent in het onderwijs en in contactberoepen. Van een kwart is het beroep echter onbekend.

Bron: Nieuwsbrief GGD en Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland.

Twintigers grootste groep

Wat leeftijd betreft werd het grootste aantal besmettingen gevonden in de leeftijdsgroep tussen 20 en 30 jaar (25 procent), gevolgd door 30 – 40 (21 procent), 40 – 50 (achttien), 50 – 60 (zestien), 60-plus (elf) en tot 20 jaar (tien procent). De gedragslijn is nu dat thuiswerken de norm blijft en dat er alleen wanneer dat noodzakelijk is op locatie wordt gewerkt. Voor voor het publiek toegankelijke ruimtes wordt dringend geadviseerd om een mondkapje te dragen, maar bezoekers worden niet geweigerd wanneer ze geen kapje dragen.

Kinderopvang

De nieuwsbrief meldt ook dat op dit moment lopen kinderopvangorganisaties tegen de effecten van het weer stijgende besmettingen aanlopen. Medewerkers in de kinderopvang vallen niet onder de groep die met voorrang kan testen en daarom moeten zij soms een aantal dagen thuisblijven voor ze in de teststraat terechtkunnen. Dit kan tot gevolg hebben dat er tijdelijk lokaal een tekort aan pedagogisch medewerkers ontstaat. Op dit moment is er in onze regio nog geen sprake van een substantieel tekort aan pedagogisch medewerkers, maar mocht dit voor gaan komen dan zal van geval tot geval een eventuele overtreding van de coronaregels worden bekeken: een verantwoorde opvang staat op de eerste plaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen