Corona bereikt nu 258 mensen per 100.000 inwoners

Foto: Flickr / Governor Tom Wolf

In Zaanstad zijn de afgelopen twee weken 405 inwoners positief getest op corona, ofwel 258 mensen per 100.000 inwoners. Daar waar het virus afgelopen zomer op de terugtocht leek, zitten we nu middenin de tweede golf. Ziekenhuizen in de Randstad bereiden zich voor op het afschalen van de reguliere zorg met 20 procent, zo werd vandaag bekend. Het ZMC telde gisteren elf patiënten met Covid-19.

Volgens bestuurder Marian de Vries van het Zaans Medisch Centrum is er een groot verschil met de eerste piek van begin dit jaar. ‘We hebben deze zomer de tijd gehad om ons goed voor te bereiden. De draaiboeken liggen nu klaar en we hebben met ziekenhuizen in de regio onderling afspraken gemaakt over de verdeling van coronapatiënten. Krijgt één van de ziekenhuizen te maken met een besmettingshaard, dan nemen we als het nodig is patiënten van elkaar over, zodat de reguliere zorg kan doorgaan,’ stond onlangs op de website van het ziekenhuis. Patiënten gaan uit de Randstad inmiddels echter ook al naar Groningen of andere veel verder weg gelegen ziekenhuizen.

 

 

 

 

Longarts Serge van Wolferen wees eveneens op een veel betere voorbereiding: ‘We hebben onze voorraad mondmaskers en andere beschermingsmiddelen inmiddels flink uitgebreid. Bovendien dragen we met vier extra bedden op de Intensive Care bij aan de landelijke afspraak om tot 1700 IC-bedden te komen. Onze kliniek gaat elf extra bedden tellen.’ Het probleem is echter het vinden van IC-verpleegkundigen voor de extra bedden.

‘Gelukkig hebben veel collega’s zich weer bereid verklaard om bij te springen op de IC en op de verpleegafdelingen als dat nodig is. Zij volgen nu scholing in de zorg voor coronapatiënten. In het voorjaar konden we rekenen op de support van zes verpleegkundigen van Defensie. We hebben gevraagd of ze ons opnieuw kunnen helpen,’ vertelde De Vries.

Afschalen uitstellen

Het streven blijft om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten gaan. ‘Het is ons er alles aan gelegen om alle andere patiënten goed te blijven helpen. In de eerste golf moesten we de reguliere zorg tot het minimale beperken. Dat proberen we nu zo lang mogelijk te voorkomen. Moeten we nu door grote aantallen coronapatiënten weer een stap terugzetten, dan doen we dat stapsgewijs en heel gericht.’ 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen