Meeste rokers te vinden in Kogerveld, de minste in Westerkoog

Foto: Pixabay / Public Domain Pictures

De meester rokers als percentage van het aantal bewoners zijn in Zaanstad te vinden in de Kogerveldwijk (30) en de minste in Westerkoog, dat met negentien procent als enige wijk onder de 20 duikt. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws ter gelegenheid van Stoptober.

De percentages rokers voor de overige delen van de gemeente zijn van hoog naar laag Zaandam Zuid en Rosmolenwijk 29, Pelders- en Hoornseveld 28, Zaandam West 26, Zaandam Oude Haven 27, Oud Koog, Oud Zaandijk, Wormerveer en Krommenie Oost allemaal 25, Zaandam Nieuw West 23, Assendelft Noord 22, Assendeldt Zuid 21 en Rooswijk, Krommenie West en Westzaan 20. Dat cijfer moet in 2040 overal gedaald zijn tot vijf procent, zo is het landelijke streven.

 

 

 

Het percentage rokers is zeer ongelijk verdeeld over Nederland. Vooral in de grote steden, in Noord-Nederland en in Zuid-Limburg (in de mijnstreek) bevinden zich de meeste rokers, maar het percentage rokers is het hoogst in de regio Amsterdam (25,4). In de naastgelegen Gooi- en Vechtstreek wordt het minst gerookt (17,3 procent).

Roken steeds duurder

Eén van de manieren waarmee de overheid roken wil ontmoedigen is het steeds verder verhogen van de prijs van tabakswaren. De prijs van een pakje shag of sigaretten is sinds juli 2000 meer dan drie keer zo duur geworden, blijkt uit door RTL Nieuws geciteerde cijfers van het CBS. In het afgelopen jaar werd roken opnieuw flink duurder: de prijs ging met bijna 20 procent omhoog. Als de huidige voorraad de winkels uit is krijgen we bovendien nieuwe, onaantrekkelijke verpakkingen met de inmiddels bekende afschrikwekkende afbeelding en waarschuwende tekst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen