Stoptober donderdag van start met einde aanlokkelijke verpakkingen

Foto: Pixabay / Ralf Kunze

Sigaretten en shag worden vanaf komende donderdag worden verkocht in een neutrale, groenbruine kleur verpakking die als onaantrekkelijk geldt en zo roken moet ontmoedigen. Winkeliers mogen hun oude voorraad nog wel eerst verkopen.

Op de verpakkingen staan naast de gebruikelijke afschrikwekkende foto’s en waarschuwende teksten alleen nog de naam van de fabrikant en informatie over de soort sigaret in een standaard lettertype. Zo is de rookwaar geen reclameproduct meer, aldus het ministerie van Volksgezondheid. De invoering van de neutrale verpakkingen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Dat heeft als doel dat volwassenen minder gaan roken en kinderen die nu worden geboren er niet mee beginnen. Donderdag begint ook Stoptober: de jaarlijkse maand om de tabak links te laten liggen. Sinds gisteren is de app Stoptober te downloaden in de App Store of Google Play Store.

Samen werkt beter

Via de app ontvangt u elke dag positieve berichten die u aanmoedigen en helpen om vol te houden, ook als het even wat minder gaat. De app biedt afleiding met bijvoorbeeld filmpjes en puzzels. Ook krijgt u tips over wat te doen op eventuele moeilijke momenten. De afgelopen jaren hebben meer dan 300.000 rokers met elkaar bewezen dat Stoptober werkt, door het samen te doen. De komende maand staat u er nooit alleen voor. Bovendien zijn 28 dagen goed te overzien en na die tijd hebt u vijf keer meer kans om blijvend te stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan onmiddels achter de rug.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen