Wordt plek tijdelijke Zaanbrug nieuw hoofdpijndossier?

De beoogde plek voor de noodbrug, gezien vanuit Wormer.
De beoogde plek voor de noodbrug, gezien vanuit Wormer.
Foto: Google Street View

Overval inwoners met een plan dat hen direct raakt in hun woongenot en leefomstandigheden en tegenstand is gegarandeerd. Het is een bekend gegeven en daarom is het creëren van draagvlak uitgevonden als werkbaar voorstadium. Maar niet in alle gevallen: zo kan er zomaar een noodbrug uit een hoge hoed worden getoverd waar omwonenden niet op zitten te wachten.

Dit laatste lijkt nu het geval te zijn met de tijdelijke brug die het verkeer tussen Wormerveer en Wormer moet opvangen tijdens de vervanging van de Zaanbrug. Die blijkt te zijn geprojecteerd tussen de Lassiestraat in Wormer en de Zaanweg in Wormerveer, ter hoogte van verhuisbedrijf Mulder. Het plan overviel de Partij voor Ouderen en Veiligheid, die er morgenavond de nodige vragen over heeft voor de wethouder tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad. Het gaat om de tijdelijke brug die zijn diensten bewezen heeft tijdens de vervanging van de Prinses Beatrixbrug door de Prinses Amaliabrug in West-Knollendam en die nu hergebruikt kan worden bij een nieuwe klus.

Volkomen verrassing

Voor POV-voorman Harrie van der Laan in Zaanstad en zijn collega en partijgenoot Jan Boer in Wormerland was deze optie ‘een volkomen verrassing,’ laat de eerste weten. Hij wordt niet genoemd in de documenten die de gemeenteraad heeft ontvangen. Is hij wel besproken met de bewoners en ondernemers van de Zaanweg, luidt een vraag naar de bekende weg, want die hebben inmiddels via sociale media al luid en duidelijk laten weten niet in het voornemen gekend te zijn. Maar Van der Laan heeft nog andere vragen: zijn er meerdere opties voor een noodbrug onderzocht, zoals bijvoorbeeld een oeververbinding tussen de Kerkstraat en de Bruynvisweg en waarom wordt bij alle berekeningen van verkeersbewegingen nog immer vastgehouden aan een verkeersonderzoek uit 2011, dat inmiddels wellicht in het geheel niet meer correspondeert met de werkelijke situatie?

Het einde van de Bruynvisweg in Wormer, met schuin aan de overkant de Kerkstraat in Wormerveer.
Het lijkt er bovendien op dat erop gerekend wordt dat de noodbrug tussen de Lassiestraat en de Zaanweg dermate onhandig zal blijken te zijn dat het verkeer zelf alternatieven gaat zoeken om hem te kunnen vermijden. En wat zijn daar dan weer de gevolgen van, met name op het gebied van stikstofdepositie? In Wormerland liet een tevreden wethouder weten dat de PAS-uitspraak van de Raad van State de gemeente in de kaart had gespeeld bij het vinden van een oplossing voor een tijdelijke oeververbinding voor álle verkeer, omdat voorkomen moet worden dat er te veel stikstof vrijkomt in de nabijheid van de kwetsbare natuur in de omgeving van de Prins Clausbrug. Hou verhoudt zich dat dan met het gegeven dat er kennelijk op gerekend wordt dat weggebruikers uit Wormer toch massaal voor juist dié brug zullen kiezen om hun dorp in en uit te komen?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen