Tijdelijke brug West-Knollendam wonder van duurzaamheid

Foto: Dura Vermeer

Bouwer Dura Vermeer heeft twee ijzers in het vuur voor een prestigieuze prijs. De tijdelijke beweegbare brug in de N246 bij West-Knollendam en de Pontsteiger in Amsterdam zijn genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2020. De brug maakt kans op de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal; de Pontsteiger is genomineerd in de categorie woningbouw.

De Nationale Duurzaamheidsprijs is een speciale, categorie-overstijgende prijs die is bestemd voor het project dat volgens de vakjury het beste scoort op het gebied van duurzaamheid. ‘Voor de bouw van de nieuwe Amaliabrug en de sloop van de bestaande Beatrixbrug in  West-Knollendam is ervoor gekozen om een tijdelijke beweegbare verkeersbrug in te zetten. Janson Bridging heeft met Dura Vermeer een oplossing gecreëerd die ervoor zorgde dat de doorstroming van zowel het weg- als vaarwegverkeer ongehinderd doorging. Het bijzondere aan deze oplossing is dat er gekozen is voor een modulair en volledig herbruikbaar systeem, dat hierdoor breed inzetbaar is voor volgende projecten,’ aldus de bouwer.

Bijna volledig circulair

De tijdelijke beweegbare klapbrug is op enkele verbruiksmaterialen na volledig circulair. Daarnaast is gebruikgemaakt van biologisch afbreekbare hydrauliekolie. In het ontwerp is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van standaard beschikbaar materiaal. De Pontsteiger is een spectaculair en uniek woongebouw in de Amsterdamse Houthavens. Het gebouw vervult de poortfunctie tussen het centrum van de stad en het NDSM-terrein. Het ontwerp van Arons en Gelauff Architecten werd al in 2007 gekozen, maar als gevolg van de kredietcrisis bleef het plan lang op de plank liggen.

 

 

 

Het pontsteigergebouw (zie hiernaast) maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Houthavens en ligt aan het IJ waar de pont vertrekt naar het NDSM-terrein en de Distelweg. In februari 2015 werd gestart met de realisatie van het 92 meter hoge gebouw, waarna het in 2018 werd opgeleverd. Daarmee is het gebouw het hoogste woongebouw van Amsterdam. De winnaars van de Nationale Staalprijzen worden op 13 oktober bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen