Geen referendum over Zaanbrug; Wormerland akkoord

Foto: Provincie Noord-Holland / Royal Haskoning / DHV Architecten

Er komt geen referendum in Wormerland over de vervanging dan wel renovatie van de Zaanbrug, zoals de POV en Liberaal Wormerland (VLW) willen. Voor alle andere raadsfracties is dat een gepasseerd station nu er eindelijk na tien jaar praten een knoop lijkt te worden doorgehakt. De provincie moet uiterlijk op 1 oktober de gunning van de nieuwbouw definitief moet afronden.

Vawege de coronamaatregelen werd vergaderd in de Stoomhal en dat bleek een passende plek: de stoom kwam fractievoorzitter Ronald Hendriks van de VLW af en toe bijkans uit de oren. Het leverde hem na een langdurige schorsing van de vergadering een motie van afkeuring op, wegens beschuldigingen van partijdigheid richting burgemeester en voorzitter Judith Michel en beledigingen richting met name Elly Fens van GroenLinks. Hendriks was door zijn spreektijd heen, maar liet het resterende deel van zijn tirade afmaken door collega Jan Boer van de POV, die zo onder andere uitsprak dat de opstelling van de coalitiepartijen in Wormerland ‘riekt naar crimineel politiek gedrag,’ zonder daarvoor verantwoodelijkheid te nemen.

Geheime stukken

Boer haalde ook aan dat er weer sprake is van geheime stukken, die in dit geval in Zaanstad wel en in Woemerland niet bijv de raad terecht zijn gekomen. Dat is al eerder het geval geweest en ook in omgekeerde zin. De POV-voorman vroeg zich af hoe een gemeenteraad het besluit kan nemen om 6.960.000 euro uit te geven in de wetenschap dat niet alle stukken gedeeld zijn. Wat als daar achteraf iets in blijkt te staan dat tot een andere afweging zou hebben geleid? Geen enkele partij buiten de POV en de VLW bleek daar moeite mee te hebben.

Twee keer weggestemd

Het voorstel voor een referendum werd tot twee keer toe weggestemd door alle fracties behalve de beide uitgesproken voorstanders: eerst sneuvelde het verzoek van de initiatiefnemers vanuit de inwoners en even later ook een motie van de VLW en POV die hetzelfde beoogde. Hendriks had eerder betoogd dat er niets vreemds aan is om na jaren en jaren van praten over een nieuwe brug en na stemmingen over talloze deelvraagstukken met het verzoek om een referendum te komen als dan eindelijk de eindstreep in zicht is: ‘Niet eerder vroeg het college de raad om een besluit waardoor de bouw van de brug ook daadwerkelijk mogelijk wordt.’

Politieke chantage

Daadwerkelijk geld vrijmaken voor de bouw is volgens hem een geheel nieuwe stap in het proces, waarvoor consultatie van de bevolking moodzakelijk is. Dat de provincie als grootste geldschieter en Zaanstad als mede-eigenaar van de Zaanbrug wel eens met claims zouden kunnen komen na een terugtrekkende beweging van Wormerland te elfder ure noemde hij ‘bangmakerij’ en ‘politieke chantage’. De  gemeenteraad van Zaanstad buigt zich later deze maand nog over de vervanging van de brug tussen Wormerveer en Wormer.

Tegenargumenten

De overige raadsfracties waren unaniem in hun conclusie dat in dit stadium van de besluitvorming nog een raadgevende volksraadpleging houden strijdig is met de plaatselijke Referendumverordening. De vier miljoen euro aan belastinggeld die de gemeente al alle voorbereidingen heeft gestoken zou verspild zijn en gemeente zou zich tegenover de provincie en de buurgemeente een onbetrouwbare partner tonen. Het aantal keren dat het onderwerp op de raadsagenda stond is niet meer bij te houden en al die keren hadden inwoners de kans om in te spreken. En dan waren er nog de bijeenkomsten in – heel toepasselijk – de Stoomhal, waar iedereen zijn of haar mening kon laten horen over daar getoonde plannen en ontwerpen.

Verschil in levensduur 50 jaar

Volgens fractievoorzitter Albert Stol van het CDA was er daarom ‘veel hersengymnastiek nodig’ om tot de conclusie te geraken dat het nu tijd was om de Wormerlanders ook eens om hun visie te vragen. Kees-Jan Kindt van de PvdA viel hem bij: ‘Zelden is een project zó zorgvuldig onderzocht en hebben de inwoners alle mogelijkheid tot inspraak gekregen.’ Hij vroeg zich bovendien af hoe de vervanding na 30 jaar van een gerenoveerde Zaanbrug gefinancierd zou moeten worden. Een nieuw exemplaar moet 80 jaar kunnen overbruggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties