Europees keurmerk voor Zaandamse William Pontbrug

Foto: Google Street View

De William Pontbrug is na de Prins Bernhardbrug en de Joop den Uylbrug de derde Zaandamse oeververbinding met een CE-verklaring. Dit betekent dat hij is getoetst en voldoet aan alle eisen die te maken hebben met veiligheid, gezondheid en milieu.

Wethouder Havens en Vaarwegen Gerard Slegers heeft het Europese keurmerk op de brug aangebracht. ‘Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid van de bruggen. We hebben geleerd van gebeurtenissen in het verleden. We weten nu dat het vaak nog veiliger kan, al klopt alles volgens de richtlijnen, normen en wetten. Los van de veiligheid van de brug zelf moeten we bijvoorbeeld ook nog beter rekening houden met het gedrag van mensen die een brug passeren,’ zegt hij. De gemeente heeft een team samengesteld van specialisten op verschillende vakgebieden die nu gezamenlijk advies geven bij groot onderhoud aan bruggen.

Onderhoud en vervanging

Voor de Vaartbrug, de Reint Laan Jr. brug en de Nauernasche brug is groot onderhoud gepland in 2021 en 2022, voor de Prins Bernhardbrug in 2021, voor de Willem Alexanderbrug in 2023 en aan de Schiethavenbrug in 2024. Het streven is om voor alle beweegbare bruggen in de gemeente een CE-verklaring te krijgen. De bruggen in de N203 tussen Wormerveer en Krommenie die op de nominatie staan om (deels) te worden vervangen zijn van de provincie. Wanneer de vervanging van de Zaanbrug – voor de helft eigendom van Zaanstad en voor de andere helft van Wormerland – kan beginnen moet over niet al te lange tijd bekend worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen