Voor derde week op rij sombere coronacijfers RIVM

Foto: Wikimedia / MartinD

In de week van 16 tot en met 22 september zijn bij de GGD’s 13.471 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het is de derde week op rij met een sterke toename. Ook het percentage positieve GGD-tests steeg in afgelopen week en ligt met 6,1 procent van het totaal flink hoger dan de week ervoor. In Zaanstad ging het de afgelopen week om 211 nieuwe besmettingen, tegenover 150 de voorafgaande week. Er waren drie ziekenhuisopnames.

 

 

 

 

 

 

Het aantal afgenomen testen in de GGD teststraten is nagenoeg gelijk gebleven, geeft het RIVM vandaag aan in de wekelijkse update van de situatie. De provincies met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners zijn Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen. Het grootste aantal besmettingen per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar, maar in alle leeftijdsgroepen gaat de besmettingsgraad omhoog. Als eerste gemeente is Amsterdam door de grens van 10.000 besmettingen gegaan: vandaag waren dat er 10.338, een plus van 9962 ten opzichte van gisteren.

Het aantal mensen dat vanwege Covid-19 is opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis steeg in de afgelopen week naar 152, aldus het RIVM. Uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding blijkt echter dat dit aantal vandaag 325 was (49 meer dan gisteren) en dat er daarnaast 85 mensen met Covid-19 verpleegd worden op een Intensive Care (acht meer dan op maandag).

R-getal 1,33

De meeste ziekenhuisopnames in de afgelopen week waren in de leeftijdscategorieën 55 tot 84 jaar. De trend  van meer ziekenhuisopnames in vergelijking met de week daarvoor komt overeen met de gegevens van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (Nice). Nice meldt daarnaast ook een toename van het aantal mensen dat vanwege Covid-19 op de Intensive Care is opgenomen. In de afgelopen week zijn 33 coronapatiënten gemeld als overleden, negentien meer dan de week ervoor. Het reproductiegeval is met 1,33 minimaal veranderd ten opzichte van vorige week (bandbreedte 1,26 – 1,40), toen was het reproductiegetal 1,38. Het R-getal van 1,33 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het virus samen leiden tot 133 nieuwe besmettingen.

Bron: RIVM

Als iemand het nieuwe coronavirus oploopt is hij of zij een tijd lang besmettelijk voor anderen. Op basis van verschillende gegevensbronnen over hoeveel mensen besmet zijn met het virus kan een inschatting worden gemaakt van het aantal besmettelijke personen in Nederland en de waarden waartussen dat zich waarschijnlijk bevindt. Volgens de laatste gegevens zijn er 104.437 besmettelijke personen in ons land (bandbreedte 68.745 – 143.705). Het aantal besmettelijke personen neemt sinds half juli rap toe: van een paar duizend  in juli naar waarschijnlijk meer dan 100.000 in september.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen