Weekgetal coronabesmettingen van 72 naar 150

Foto: Flickr / Governor Tom Wolf

De GGD’s hebben de afgelopen week 8265 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Daarmee is er voor de tweede opeenvolgende week een sterke stijging te zien. In Zaanstad ging het aantal besmettingen de afgelopen drie weken van 47 naar 72 naar 150. Drie nieuwe inwoners zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De week hiervoor testten nog 5427 personen positief voor het nieuwe coronavirus en in de week daarvoor waren dit 3597 personen, meldt het RIVM in de wekelijkse update op dinsdag. Net zoals in de afgelopen weken werden de grootste aantallen positief geteste personen geteld in de leeftijdscategorie 20 – 29 jaar. In de week van 7 tot en met 13 september lieten 195.545 personen zich testen bij een testlocatie van de gezondheidsdienst. Een week eerder waren dat er 180.182.

Percentage positieve testen stijgt

Het percentage positieve testen op landelijk niveau nam afgelopen week toe van 2,8 naar 3,9 procent. Het reproductiegetal is gestegen en ligt nu op 1,38. Dat betekent dat 100 mensen die besmet zijn samen 138 anderen besmetten. Naast de nieuwe besmettingen waren er de afgelopen week 92 mensen die wegens Covid-19 moesten worden opgenomen in het ziekenhuis (was een weerk eerder 43 pati├źnten). Het aantal gemelde opnames op de Intensive Care steeg van negentien naar 27. Er werden veertien doden gemeld, tegen zeventien in de voorafgaande week.

Veel thuisbesmettingen

In een kwart van de gevallen is de bron van de besmetting afgelopen week vastgesteld. Meer dan de helft van de positief geteste personen  kwam thuis met het virus in aanraking. Opvallend is volgens het RIVM dat het aantal mensen dat waarschijnlijk op het werk en verpleeghuizen besmet is geraakt toeneemt.

Verhuizing teststraat Purmerend

De GGD Zaanstreek-Waterland heeft de coronatest drive in verplaatst naar de Burgemeester Kooimanweg 14 (achter het Avia-tankstation), in een voormalige autoshowroom. Met het oog op de koudere periode die in aantocht is, is dat een geschikte locatie omdar er ook binnen getest kan worden. Bovendien kan de capaciteit er zo nodig worden uitgebreid. De nieuwe locatie is sinds gisteren in gebruik.

Reacties