Aantal besmettingen in een week van 47 naar 72

Foto: Pixabay / Geralt

Afgelopen week meldden de GGD’s in ons land 5427 nieuwe personen die positief testten op Covid-19. Een week eerdr waren dat er nog 3597 personen. In Zaanstad steeg het aantal nieuwe besmettingen van 47 naar 72. Er was één ziekenhuisopname van een inwoner.

Bron: RIVM

 

 

In het hele land nam het aantal positief geteste mensen de afgelopen week toe, maar de grootste stijging was te zien in Zuid- en Noord-Holland. Verdeeld naar leeftijd doet de grootste stijging zich voor in de leeftijdscategorie 20 – 24 jaar. De meeste mensen hebben de besmetting thuis opgelopen maar ook contacten met familie, kennissen en vakanties worden veel genoemd als oorzaak. Dat in het hele land de scholen weer open zijn gegaan heeft geen significante stijging te zien gegeven van het aantal patiënten dat gerelateerd is aan het onderwijs. Bij de enkele bekende clusters op scholen hebben vooral volwassenen andere volwassen besmet.

Weer meer getest

Van 31 augustus tot en met 7 september lieten 180.182 mensen zich testen bij een GGD-testlocatie. Dat waren er meer dan de 163.572 personen in de voorafgaande week. Van de mensen die zich afgelopen week lieten testen en waarvan de testuitslag bekend is, kreeg 2,8 procent een positieve uitslag. Dat was een week eerder 2,2 procent. In de regio Haaglanden in en rond Den Haag liep dat percentage afgelopen week op tot 7,4.

Ziekenhuisopnames

Van 2 tot en met 8 september zijn 43 mensen bij de regionale gezondheidsdiensten gemeld die wegens Covid-19 moesten worden opgenomen zijn in het ziekenhuis. In de week hiervoor waren dit 57 patiënten. Stichting Nice meldde afgelopen week 89 nieuwe opnames voor Covid-19 op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen tegen 65 een week eerder Op de Intensive Care waren negentien nieuwe opnames tegen elf in de voorgaande week. Er werden zeventien overleden patiënten met Covid-19 gemeld. Dat waren er zeven minder dan een week eerder.

Reproductiegetal

Vergeleken met vorige week is het reproductiegetal gestegen van één naar 1,17 (met een betrouwbaarheidsinterval van 1,08 tot 1,27). Het getal laat zien hoeveel andere mensen één persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn samen leiden tot 117 andere mensen nieuwe gevallen.

Reacties