Ingeklemd tussen twee regio’s met extra beperkende maatregelen

Foto: Pikist / CC0

Morgenmiddag 20 september om 18:00 uur gaan in twee buurregio’s extra beperkende maatregelen in om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. In totaal zes van de 25 veiligheidsregio’s dreigt het aantal nieuwe besmettingen uit de hand te lopen.

De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Kennemerland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht en Hollands Midden. Overkoepelend zijn drie maatregelen aangekondigd, die onmiddellijk ook elders van kracht kunnen worden als daar aanleiding toe is:

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01:00 uur sluiten de deuren en moet iedereen vertrokken zijn.
  • Er komt een verbod op gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten en dans- en theatervoorstellingen.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast nemen de zes regio’s specifieke maatregelen die zijn toegesneden op de eigen situatie. In Amsterdam – Amstelland bijvoorbeeld zijn publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsloketten en zwembaden volgende wek op bepaalde tijdstippen op de dag alleen nog open voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. Winkels en musea wordt gevraagd om dat ook te doen. Om illegale feesten tegen te gaan worden plekken zoals parken ’s nachts preventief afgesloten. Meer eenrichtingsverkeer, (tijdelijk) voor autoverkeer afgesloten straten voor autoverkeer of het doseren van het aantal voorbijgangers als het echt te druk wordt moet de veiligheid op straat vergroten.

Dit zijn de 25 veiligheidsregio’s, die in grootte nogal verschillen.

Kennemerland

Ook in Kennemerland gaan tijdelijk ’s nachts gebieden met een risico op illegale feesten en grote samenkomsten op slot en gaat er extra gehandhaafd worden bij sectoren met relatief veel besmettingen, zoals sport- en studentenverenigingen. Het verbod op geluidsapparatuur en muziekinstrumenten op de stranden van Zandvoort en Bloemendaal tot 1 oktober wordt indien nodig voortgezet. Er komt overleg met zorginstellingen over de manier waarop de organisaties onder welke omstandigheden maatregelen nemen om verspreidingsrisico tegen te gaan. Afspraken met het onderwijs over de wijze waarop scholen maatregelen hebben genomen en nog moeten gaan treffen om verspreidingsrisico tegen te gaan worden nog verder uitgewerkt.

Leiden

In Leiden werd deze week duidelijk dat het preventief afsluiten van bijvoorbeeld parken geen maatregel voor de bühne is. Daar kwam een  groep van zo’n 100 vooral eerstejaars studenten samen om ouderwets te feesten, zonder afstand te houden en vol drank uit volle borst zingend en schreeuwend. Met als gevolg dat hun studentenvereniging Augustinus nu twee weken de deuren sluit en alle activiteiten voor veertien dagen zijn opgeschort. De horeca ziet dergelijke uitspattingen met afgrijzen aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen