De gemeente heeft in Zaandam een aantal nog niet onthulde locaties gevonden die mogelijkerwijs geschikt zouden zijn voor de vestiging van een Europese School . Daarvan worden nu de mogelijkheden verder in kaart gebracht.
Alkmaar en Castricum zijn de tegenstanders in de race om de vestiging van de Europese School die nu in Bergen zit over te nemen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil die verhuizen omdat het huidige gebouw aan het einde is van zijn technische levensduur en heeft drie gemeenten uitgenodigd om voor het einde van dit jaar een voorstel in te dienen voor een locatie, met de bijbehorende financiële bieding. Dat laatste betekent niet dat Zaanstad, mocht de keuze op Zaandam vallen voor een grote investering staat: vanaf het moment van de locatiekeuze neemt het ministerie de kosten voor de bouw en de exploitatie van de school voor haar rekening.
De nieuwe onderwijsinstelling dient geschikt te zijn voor rond 800 leerlingen. Een Europese School geeft les aan leerlingen van vier tot en met achttien jaar. Het gaat daarbij om een bijzondere vorm van internationaal onderwijs. De Europese Scholen volgen een eigen curriculum en er ligt een sterke nadruk op (meer)taligheid en moedertaal. In de Unie zijn er dertien
en acht daarvan hebben een Nederlandstalige afdeling. Daarnaast zijn er zogenoemde geaccrediteerde Europese scholen, die niet onder Europees bestuur vallen maar wel het Europese curriculum aanbieden.
Gezien de aantrekkelijkheid van de aanwezigheid van een Europese School voor buitenlandse werknemers en de verrijking die de voorziening betekent voor het vestigingsklimaat is wethouder van Economische Zaken Hans Krieger content met de geboden kans: 'Een Europese School zorgt voor werkgelegenheid en maakt het voor bedrijven aantrekkelijker om zich in Zaanstad te vestigen. Grote Zaanse werkgevers als Ahold, Bunge Loders Croklaan, Forbo en Cargill geven aan behoefte te hebben aan internationaal georiënteerd onderwijs om internationale kenniswerkers te kunnen aantrekken.'
De nieuwe vestiging levert daarnaast banen op voor leerkrachten en ondersteunend personeel en bij toeleveranciers. Denk daarbij aan de inkoop van lesmateriaal, de kantine, de schoonmaak en beveiliging. De Metropoolregio Amsterdam steunt de ‘kandidatuur’ van Zaanstad. De komst van een Europese School is goed voor het imago van Zaanstad en van de regio. De MRA geeft financiële ondersteuning en brengt kennis in bij het maken van de bieding. Alvorens de bieding naar Den Haag gaat moet eerst de gemeenteraad er nog groen licht voor geven. Alleen Zaandam komt in aanmerking als vestigingsplaats omdat één van de voorwaarden is dat er een Intercity-treinstation in de buurt is.