Eind dit jaar moet mogelijke locatie Europese school bekend zijn

Foto: Max Pixel

De honderden uit Londen overgekomen werknemers van het Europees Medicijn Agentschap zijn in groten getale her en der buiten Amsterdam gaan wonen, maar niet in Zaanstad. Alkmaar en Den Haag waren populair vanwege de aanwezigheid van Europese scholen in Bergen en in de hofstad – maar die eerste gaat sluiten. Zaanstad is ook in de race als nieuwe vestigingsplek, maar moet dan snel met een mogelijke locatie komen.

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen is op zoek naar een nieuwe locatie voor de Europese school in Bergen en hier wordt momenteel onderzocht of er geschikte locaties zijn. Wethouder Onderwijs Natasja Groothuismink zegt het idee van een vestiging van de Europese School in Zaanstad waardevol genoeg te vinden om de mogelijkheden in kaart te brengen. ‘Als we inderdaad een of meerdere geschikte locaties kunnen aanwijzen, zetten we ons als college er graag voor in om de Europese School in Zaanstad te huisvesten.’ Een voorwaarde die het ministerie stelt is de aanwezigheid in de nabijheid van een Intercity-treinstation. Dat beperkt de zoektocht tot Zaandam.

Voorstel nog dit jaar

Ook Alkmaar en Castricum zijn in de race en de Europese Unie beslist uiteindelijk over de locatie. Wethouder Groothuismink: ‘De mogelijkheid om internationaal onderwijs te volgen zou een belangrijke versterking zijn voor aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden in Zaanstad.’ Het ministerie vraagt de drie gemeenten om nog dit jaar een voorstel in te dienen. De definitieve locatiekeuze volgt dan naar verwachting medio 2020. Al afgelopen juli werden de drie mogelijke vestigingsplaatsen bekendgemaakt, maar Zaanstad had er tot op heden niets over losgelaten. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen