Zaanse Regenboog vraagt om veilige opvang LHBTIQ+ vluchtelingen

Foto: Wikimedia / Chinyen Lu

De Zaanse Regenboog vraagt het college om ‘serieus en snel’ te onderzoeken of in Zaanstad een kleinschalige, veilige opvang opgezet kan worden voor LHBTIQ+ vluchtelingen. Die zijn volgens de belangenvereniging niet veilig in asielzoekerscentra en het COA weigert om iets voor deze groep met een van de norm afwijkende seksuele geaardheid te doen.

De Zaanse Regenboog vindt het niet te verteren dat mensen die hun land van herkomst ontvlucht zijn na vaak traumatische ervaringen in Nederland dezelfde haat en geweld ondervinden.’ Dat dit plaatsvindt in een opvang waar mensen een veilige plek zouden moeten hebben maakt het extra schrijnend. Dit kunnen en mogen wij niet accepteren,’ schrijven voorzitter Frankie Vos en secretaris Coby Voorn in een oproep aan het college. Omdat de gemeente zich in het verleden ook welwillend getoond heeft om opvang voor vluchtelingen en asielzoekers te realiseren, wordt nu opnieuw een beroep op Zaanstad gedaan.

Topje van de ijsberg

Het gaat volgens De Zaanse Regenboog om een kleine groep mensen die vanwege hun seksuele geaardheid op de vlucht is geslagen. ‘In het algemeen komen deze mensen uit gebieden met extreem geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Vanwege hun culturele en/of religieuze achtergrond is het moeilijk om openlijk te praten over hun seksuele geaardheid. Juist in Nederland zou deze beperking van de vrijheid niet voor mogen komen,’ aldus de oproep. Berichten over discriminatie, verkrachtingen en geweldpleging tegen LHBTIQ+ vluchtelingen en asielzoekers in opvangcentra zouden slechts het topje van de ijsberg zijn.

Geen enkel begrip

‘Tot nu toe weigert het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers een veilige plek voor LHBTIQ+ vluchtelingen te creĆ«ren. Daar kunnen wij geen enkel begrip meer voor opbrengen. De verhalen over wantoestanden, mishandeling en discriminatie zijn voor ons aanleiding om actie te ondernemen. Wij vragen daarom het college van Burgemeester en Wethouders van Zaanstad vriendelijk doch met klem om zich in te zetten voor de kleine groep LHBTIQ+ vluchtelingen en asielzoekers, in overleg met LGBT Asylum Support, Veilige Haven, het COA en Stichting Vluchtelingenwerk Nederland.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen