Niet opnieuw alle deuren op slot bij corona in verpleeghuis

Foto: Pikist / CC0

Bij een corona-uitbraak in een verpleeghuis moeten de deuren niet opnieuw op slot gaan, maar moeten alle bewoners en het personeel wekelijks worden getest om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat heeft een groep wetenschappers van het Amsterdam UMC geadviseerd en het OMT heeft dat omarmd.

Hoogleraar ouderengeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team Cees Hertogh deed samen met hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman onderzoek naar de verspreiding van corona in de verpleeghuizen. Dit voorjaar raakten daar bijna 10.000 ouderen besmet ondanks de vergaande voorzorgsmaatregelen. Een probleem is volgens Hertogh dat symptomen van Covid-19 niet herkend worden door de (veelal demente) bewoners zelf, maar al evenmin door het personeel. Te veel zorgverleners werken door terwijl ze eigenlijk preventief thuis zouden moeten blijven. Zij moeten worden geholpen om meer zicht te krijgen op de manieren waarop het virus zich uit.

De stand van zaken gisteren, volgens het Coronadashboard van de Rijksoverheid.

Testcapaciteit

InĀ Nieuwsuur uitte Conny Helder van zorgkoepel Actiz echter zorgen over de testcapaciteit van de GGD’s als die ook mensen zonder klachten uit verpleeghuizen met een coronabesmetting langs moeten gaan. Wil de preventiemaatregel slagen dan moeten er voldoende tests zijn, moeten ze snel worden uitgevoerd en mag de uitslag niet te lang op zich laten wachten. Het laatste nieuws van Evean was dat alle huizen van de zorgorganisatie inmiddels coronavrij zijn. Ook de Zorgcirkel heeft de eerste golf van de pandemie achter zich gelaten.

Reacties