Zaankanters nu soms naar Utrecht of Rotterdam voor coronatest

Foto: Pikist / CC0

Inwoners van Zaanstad worden momenteel voor een coronatest verwezen naar Rotterdam of Utrecht als ze snel aan de beurt willen zijn, stelde steunfractielid Nick Hendriks van het CDA gisteren. Die signalen zijn ook bij het college bekend en dat deelt de zorgen daarover, maar er is even niets aan te doen.

Volgens plaatsvervanger van burgemeester Jan Hamming Hans Krieger wordt bij de GGD Zaanstreek – Waterland momenteel ‘heel erg ingezet op het inlopen van achterstanden en het uitbreiden van de testcapaciteit’ en wordt gezocht naar vrijwilligers van het Rode Kruis voor bron- en contactonderzoeken. Veel meer kon de wethouder er niet over zeggen, omdat vragen van het CDA hem pas heel laat bereikt hadden en dus gaat hij nog achter concrete cijfers aan. Het CDA wilde onder meer weten wat is de afgelopen vier weken de gemiddelde wachttijd is geweest voor een coronatest in Zaanstad en hoelang er daarna nog op de uitslag gewacht moest worden.

Laboratoria

De afgelopen tijd heeft het Rijk meerdere malen mensen opgeroepen om zich niet te laten testen wanneer er geen gezondheidsklachten zijn die op Covid-19 kunnen wijzen, omdat dan de capaciteit in het gedrang komt. De bottleneck zit niet bij de GGD’s, maar bij de laboratoria die de vele tests niet meer kunnen verwerken. Er zijn door het ministerie van Volksgezondheid wel nieuwe contracten met labs afgesloten, maar die moeten nu eerst hun eigen capaciteit opschalen en dat duurt even.

Voorrang vitale beroepen

Ondertussen heeft minister Hugo de Jonge laten weten dat er eerst ‘een goed gesprek’ met de GGD moet komen voordat mensen in vitale beroepen zoals zorgpersoneel, leraren en politiemensen voorrang kan krijgen voor een coronatest. Hij begrijpt die wens, maar wil eerst weten of het wel mogelijk is. Mogelijk zou zo’n ingreep ook voor nog langere wachttijden voor anderen zorgen. De hele Tweede Kamer wil dat mensen in vitale beroepen voorrang krijgen, om te voorkomen dat klassen naar huis moeten worden gestuurd of afdelingen van zorginstellingen moeten sluiten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen