Klachtenvrije mensen blijven zich laten testen: zorgen nemen toe

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

De vraag naar een coronatest is de afgelopen week met zo’n 40 procent gegroeid en met name omdat te veel mensen zonder klachten zich melden, volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat is bang dat daardoor straks mensen mét klachten niet snel genoeg meer aan de beurt komen.

De onlangs toegevoegde mogelijkheid om ook digitaal en rechtstreeks een afspraak in te plannen heeft het makkelijker gemaakt en dit is de keerzijde daarvan. ‘Momenteel kan nog iedereen die zich meldt worden getest, maar we moeten voorkomen dat er nee moet worden verkocht als deze groei van het aantal aanvragen doorzet.’ Om de beschikbare capaciteit optimaal en vooral ook zinvol te benutten, roept het ministerie iedereen daarom nogmaals op om zich te houden aan het geldende testbeleid: laat je alleen testen bij klachten.

Grotere lab-capaciteit

Intussen wordt hard gewerkt aan het uitbreiden van de testcapaciteit bij de laboratoria. Naar verwachting is die de komende week gerealiseerd. Tot die tijd heeft het ministerie de GGD’s gevraagd te wachten met de verdere uitbreiding van het aantal testlocaties en de verdere verruiming van de openingstijden. ‘Het is heel goed en belangrijk dat mensen thuisblijven en zich laten testen bij klachten. We zijn ook blij dat mensen de teststraat zo goed weten te vinden, want dat is, samen met het traceren van de contacten van besmette personen, cruciaal om het virus onder controle te houden. Om personen mét klachten te kunnen blijven testen, willen we er op attenderen dat testen zonder klachten geen zin heeft,’ aldus de Rijksoverheid.

Onderzoek

Een test is een momentopname, dus iemand kan vandaag negatief getest zijn maar na een paar dagen alsnog klachten krijgen en positief testen. De huidige testcapaciteit is ingericht op basis van schattingen van het RIVM over het aantal mensen met luchtwegklachten in deze periode. Het is cruciaal om deze groep volledig te kunnen blijven testen. De toegevoegde waarde van testen zonder klachten is op dit moment op advies van het Outbreak Management Team onderwerp van onderzoek.

Reizigers en contacten wél

Zowel terugkerende reizigers uit oranje of rode gebieden als contacten die naar voren komen nadat iemand in de CoronaMelder-app heeft gemeld besmet te zijn met het virus kunnen zich laten testen. Het testen van reizigers van een aantal vluchten op Schiphol blijft eveneens mogelijk, maar de teststraat op Schiphol wordt ‘beheerst opgeschaald’ zodat dit niet ten koste gaat van de capaciteit die nodig is om te voldoen aan de vraag van mensen met klachten. Daarbij blijft gelden dat reizigers uit oranje of rode gebieden, ongeacht de uitslag van de test, tien dagen in quarantaine dienen te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen