Woongebouw van vijf verdiepingen in Zaandijk van de baan

Foto: Facebook / Democratisch Zaanstad

Er komt toch geen woongebouw van vijf verdiepingen aan de Lagedijk 31 – 33 in Zaandijk, op de plek van ‘het aquarium’. Dat meldt Democratisch Zaanstad, dat zich samen met bewoners sterk maakte om de bouw te voorkomen.

Namens de fractie ging buurtbewoner John Steygeman in gesprek geweest met leden van de Stichting Cultuurhistorische Belangen Lagedijk en vernam daar het goede nieuws van de eveneens aanwezige projectleider. Het huidige pand blijft staan en wordt eind dit jaar casco opgeleverd voor herinrichting. Vier particulieren uit Amsterdam kochten het aan om het te slopen en er kleine appartementen te bouwen in een gebouw dat ook de huidige parkeerplaats zou opslokken en pal aan de straat zou komen te staan. Dat gevaar lijkt dus geweken.

Het zogenoemde aquarium.

Omwonenden genegeerd

De buurt verzette zich niet tegen nieuwbouw, maar wilde dan ‘echte huizen’ gebouwd zien die in het straatbeeld passen. ‘Wij willen dat de gemeente de regie in handen neemt. We hebben als bewoners nog niet mee kunnen praten, maar moeten steeds zelf het initiatief nemen. Wij willen dat de projectontwikkelaar van tevoren weet wat hem te wachten staat en dat de gemeente weet hoe wij er als bewoners tegenover staan. Wij willen de Lagedijk beschermen,’ zei voorzitter Nicolaesz Vlaming van de stichting in december vorig jaar tijdens een inspraakmoment in de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen