Lagedijk nieuw voorbeeld haperende participatie bewoners

Foto: Google Street View

Het wil maar niet vlotten met de participatie van omwonenden van nieuwbouwplannen. Democratisch Zaanstad is er een groot voorstander van maar zag het misgaan in Krommenie met de Eilanden van Hain en nu weer aan de Lagedijk in Zaandijk. Bewoners blijken al sinds december 2018 te protesteren tegen een groot nieuwbouwcomplex, maar krijgen bij de gemeente geen voet aan de grond.

Uit schriftelijke vragen van DZ-fractievoorzitter Juliëtte Rot blijkt dat bewoners al ruim een jaar geleden een gesprek hadden met burgemeester Jan Hamming, de toenmalige wethouder Sanna Munnikendam en een gemeenteambtenaar. ‘In dat gesprek heeft de burgemeester toegezegd de gang van zaken te zullen volgen. Zij hebben nooit meer iets vernomen. Afgelopen zomer zijn meerdere aangetekende brieven verzonden aan de gemeente waarin de visie van belanghebbenden is gedeeld, alsmede zorgen over de bouwplannen en het totale gebrek aan bewonersparticipatie. Op deze brieven is ook nooit gereageerd. De enige vorm van participatie in dit proces, is een gesprek in november vorig jaar dat op initiatief van belanghebbenden heeft plaatsgevonden,’ aldus Rot, die uitleg over deze gang van zaken vraagt.

Wat is het beleid?

De bewoners van de Lagedijk hebben zich vorige maand verenigd in de Stichting Cultuurhistorische Belangen Lagedijk om de bouw van een grootschalig nieuwbouwcomplex met zestien kleine appartementen op de plek waar nu nog ‘het aquarium’ staat tegen te houden. Daarvoor lijkt toestemming te zullen komen, in afwijking van het staande beleid ten aanzien van monumenten en beschermde dorpsgezichten en -linten. Een elf meter hoog pand in een beschermd dorpsgezicht – moet daar niet eerst een principiële discussie over gevoerd worden in de gemeenteraad? De woningbouwopgave die Zaanstad zichzelf ten doel heeft gesteld mag er volgens DZ niet toe leiden dat historische woongebieden geconfronteerd worden met ‘megalomane nieuwbouwprojecten die het aanzicht van een dorpsgezicht definitief veranderen’. En de partij had het idee dat dit ook in het Zaanse beleid verankerd was.

Een impressie van het beoogde woongebouw.

Leiden in last

Rot wil nu weten hoe het college ervoor gaat zorgen dat in de toekomst de gemeente zélf het dorpsgezicht kan beschermen ‘en het niet laat aankomen op oplettende buurtbewoners’. De ontwikkelaar heeft volgens haar meerdere malen bij de gemeente geïnformeerd wat de mogelijk was op de beoogde bouwlocatie, maar steeds te horen gekregen ‘Dien maar een aanvraag in’. Die aanvraag kwam er dus – en nu is Leiden in last. ‘Hoe gaat uw college ervoor zorgen dat onze ambtenarenorganisatie in toekomstige gevallen proactief gaat meedenken over bouwplannen in plaats van achteraf te reageren, met alle gevolgen en vertraging van dien?’ Rot wijst er ook nog maar eens fijntjes op waar bewonersparticipatie toe kan leiden als er wél – weliswaar na veel strijd, maar toch – in gezamenlijkheid plannen worden gesmeed. Op het Zuideinde is een door bewoners verfoeid bouwplan vervangen door een woongebouw waar ze blij mee zijn.

Airbnb

De bewoners van de Lagedijk hebben behalve zorgen over de aantasting van hun beschermde dorpsgezicht nóg een grote angst, namelijk dat de kleine appartementen in de onmiddellijke nabijheid van de Zaanse Schans in Airbnb’s zullen veranderen – met alle overlast van rolkoffers en wat dies meer zij van dien. Er wordt nog gewerkt aan beleid om de ‘ongewenste uitwassen’ van vakantieverhuur tegen te gaan, maar nu dat er nog niet is kan daar niet op worden teruggevallen. Hoe denkt het college dan te voorkomen dat de appartementen in Zaandijk straks gebruikt zullen worden als Airbnb?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen