Eind deze maand coronasneltest van Roche op de markt

Foto: Pixabay / Adriano Gadini

Het Zwitserse Roche heeft een nieuw type coronatest ontwikkeld die binnen een kwartier een uitslag geeft. Een laboratorium of speciale apparatuur komen er niet aan te pas. De test komt eind deze maand op de Europese markt en het farmaceutische bedrijf hoopt ook snel goedkeuring in de Verenigde Staten te krijgen.

De test kan volgens Roche dienst doen als een snelle eerste screening. Het gaat om een zogeheten antigeentest, die de aanwezigheid van specifieke viruseiwitten meet in een afgenomen monster. Met de gangbare PCR-coronatests, waarvan er in Nederland inmiddels duizenden per dag worden uitgevoerd, kan de aanwezigheid van het virus zelf in een monster worden aangetoond. Daarvoor is laboratoriumonderzoek nodig, dat doorgaans vier tot acht uur duurt. Voor situaties waarin snelheid van levensbelang is, bestaan inmiddels ook snelle PCR-testen, die binnen een uur resultaat geven.

Betrouwbaarheid

Volgens Roche hebben onderzoeken in Braziliƫ en India uitgewezen dat de nieuwe antigeentest betrouwbaar is. De sensitiviteit, ofwel de mate waarin de test daadwerkelijke besmettingen aan het licht brengt, is volgens het bedrijf 96,52 procent. De specificiteit, de mate waarin de test een negatief resultaat geeft bij mensen die niet zijn besmet met het virus, is 99,68 procent. De test geeft kortom nauwelijks fout-positieve uitslagen.

Nooit 100 procent

Geen enkele test is echter 100 procent betrouwbaar. Het bedrijf benadrukt dan ook dat het belangrijk blijft om niet alleen naar testresultaten te kijken, maar om ook symptomen van een patiƫnt en de mate waarin iemand is blootgesteld aan het virus mee te wegen. Een PCR-test kan in bepaalde alsnog een goed idee zijn na een negatieve antigeentest. Roche kan per maand 40 miljoen stuks van de nieuwe test produceren.

Reacties