Gemeente heeft weet van tien woningen met illegale kamerverhuur

Foto: Google Street View

De gemeente heeft op basis van meldingen, handhavingsverzoeken en eigen waarneming tenminste tien adressen in beeld waar sprake is of een vermoeden bestaat van illegale kamerverhuur, maar er kan niet uitgesloten worden dat er in werkelijkheid sprake is van meer gevallen.

Dat antwoordt het college op vragen van PVV-steunfractieslid Natasja Cornelisse over het handhaven van (illegale) bewoning door kamerverhuur. Zij vroeg expliciet naar een geval op de Kerkmeester in Assendelft en daar blijkt ook de gemeente van op de hoogte te zijn: de gemeente kreeg er meerdere e-mails over van onwonenden. Die kregen in eerste instantie als antwoord dat vanwege het coronavirus tijdelijk geen inspectie ter plaatse konden worden uitgevoerd en dat gold ook voor enkele andere meldingen. Inmiddels is in Assendelft echter wel een inspectie geweest.

Protocol

Voor de toezichthouders is een protocol opgesteld over de manier waarop dergelijke controles gestalte kunnen krijgen. Wanneer niet-gemelde kamerverhuur wordt vastgesteld wordt ‘indien nodig’ ook handhavend opgetreden door het opleggen van een last onder dwangsom met als doel de illegale verhuur te beëindigen. Ook de eigenaren van de woning op de Kerkmeester weten dat inmiddels: ze hebben er één in de bus gehad.

Vergunningen

Op het moment dat de vragen beantwoord werden had de gemeente nog acht aanvragen voor verkamering en eentje voor woningsplitsing in behandeling die waren binnengekomen voordat een voorbereidingsbesluit werd genomen om het behandelen van dergelijke aanvragen voor maximaal een jaar op te schorten. Sinds voor 2 april gaan deze tijdelijk een la in. De aanvragen die nog niet waren afgehandeld werden ingediend tussen november 2019 en 2 april dit jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen