Banken Rozengracht vervroegd weg wegens belangen marktkooplui

Weg banken. Weg bomen. En weg fietsenrekken.
Weg banken. Weg bomen. En weg fietsenrekken.
Foto: Google Street View

De verwijdering van de banken en fietsenrekken op de Rozengracht in Zaandam stond al op de planning voor de realisatie van de woontoren die daar moet komen en is naar voren gehaald om de zaterdagmarkt te kunnen normaliseren. De kramen kunnen door de ruimtewinst dan terug van acht naar de oorspronkelijke twaalf meter.

De PVV voerde in schriftelijke vragen aan dat er door het weghalen van de banken op de kopse kanten van de Rozengracht maar plek zou komen voor vier extra kramen en stelde dat een derdelijke ingreep wel erg rigoreus was voor zo’n beperkte extra ruimte. Maar volgens het college komt er verdeeld over het hele marktterrein om in totaal 20 extra kramen te verdelen: ‘Dit is in nauw overleg met de leden van de marktcommissie in concept ingetekend door onze marktmeester.’ De kramen waren op initiatief van de marktkooplieden in grootte teruggeschroefd om de zaterdagmarkt in zijn geheel te kunnen laten terugkeren. ‘Met het oog op de financieel lastige positie’ van de marktkooplieden wordt dat nu teruggedraaid.

Aanvraag bouwvergunning in aantocht

De verwachting van het college is dat de projectontwikkelaar de eind 2020 of begin 2021 de bouwvergunning aan zal vragen voor de Rozengrachttoren. Voor die nieuwbouw moesten de banken en de fietsenrekken sowieso sneuvelen. De rekken komen elders in het centrum terug. Het college vindt bovendien in tegenstelling tot de PVV dat er in het centrumgebied voldoende fietsparkeergelegenheden zijn, zoals in het Fietsenpakhuis in de Vinkenstraat dat plek biedt aan ongeveer 700 fietsen.

Jongeren en (dode) bomen

De gemeente gaat niet zoeken naar een alternatieve locatie voor de jongeren die ’s avonds op hun (bezorg)scooters samenkomen bij de banken, zo staat ook in de antwoorden. Er zijn al bomen gesneuveld op het plein en dat worden er straks nog meer, maar het college vindt niet dat dit de uitstraling van de Rozengracht zal aantasten: ‘Er zijn drie dode bomen geveld. Conform beleid worden er indien de situatie dat weer toelaat nieuwe bomen op dezelfde locatie geplaatst. Met de toevoeging van de toren wordt het plein verkleind en worden er woningen en voorzieningen in de plint toegevoegd. Dit versterkt de ruimtelijke uitstraling van het plein.’

Kapitaalvernietiging

De PVV maakte zich ook boos over de kapitaalvernietiging. De banken op de Rozengracht zijn daar in 2014/15 neergezet voor een bedrag van 190.000 euro en werden dit jaar nog voor enkele duizenden euro’s opgeknapt. Voor de verwijdering is een offerte binnengekomen van 53.000 euro. ‘Is het college bereid om nog een keer gedegen onderzoek te doen naar de behoefte op de markt, de winst van de marktkramen en een alternatieve opstelling alvorens een kwart miljoen euro in de puinbak te vernietigen?’ vroeg fractievoorzitter Peter van Haasen. Het antwoord is nee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen