DZ steunt oproep om ambitie voor aardgasvrije huizen los te laten

Foto: Pixnio / CC0

Verschillende lokale partijen waaronder Democratisch Zaanstad roepen het kabinet op om de ambitie om in 2030 anderhalf miljoen woningen van het aardgas af te hebben los te laten: gemeenten hebben er volgens hen simpelweg geen geld voor.

Door de coronacrisis is de financiële druk op de gemeentelijke begrotingen fors toegenomen en de meeste lieten ook daavoor al geen florissant beeld zien. Het geld dát er is, is hard nodig op andere plekken, aldus Jos Kerkhoven van DZ en de medeondertekenaars van de oproep Annabel Nanninga van Forum voor Democratie Amsterdam, Lennart van der Linden van Echt voor Barendecht, Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam, Victor Kloos van de Onafhankelijke Partij Alkmaar, Hans Smolders van de Lijst Smolders Tilburg, Ger Kruger van Beter voor Rijswijk, Rudy Reker van de Lijst Pim Fortuyn Eindhoven, Robert Vinkenborg van de Hoornse Onafhankelijke Partij, Aart Ruppert van VOC Hoorn, Otto van Galiën van Lijst 058 (Leeuwarden) en Paul Houben van Beter voor Den Helder.

Mondiale afspraken

Er was zelfs sprake van twee miljoen huizen met een alternatieve energievoorziening in 2030 en het mondiale klimaatakkoord van Parijs vereist dat er om de CO2-uitstoot te beperken niet langer uit de fossiele energiebronnen wordt geput. Daar komt de aardbevingsproblematiek in Groningen nog bovenop. Milieuorganisaties als Urgenda en Milieudefensie zien het liefst dat alle huizen in 2030 al volledig aardgasvrij zijn.

Aardbevingsgebied

De oproep van de twaalf lokale partijen betekent niet per definitie dat ze lak hebben aan de bewoners van scheurende huizen in het Groningse aardbevingsgebied. Er zijn ook alternatieven voor aardgas mogelijk, zoals groen gas geproduceerd door vergisting van mest of GFT-afval waarvoor de huidige infrastructuur kan worden gebruikt. Russisch gas is vervuilender dan dat wat in het noorden van ons land uit de grond wordt gehaald. Aardgas uit het veld in Slochteren bestaat voor 81,9 procent uit methaan, voor 3,3 procent uit hogere gasvormige koolwaterstoffen, voor veertien procent uit stikstof en 0,8 pocent kooldioxide en is daarmee laagcalorisch gas. Gas uit de kleinere velden en geïmporteerd gas is meestal hoogcalorisch omdat het minder stikstof bevat.

Mengstations

Die twee kwaliteiten worden gedistribueerd via gescheiden netwerken: het Slochteren-gas gaat naar de huishoudens en het hoogcalorische gas naar bijvoorbeeld industrieën en naar de omringende landen. Mengstations in het distributienetwerk maken het voor de Gasunie mogelijk om verschillende gasstromen te vermengen om zodoende de door de afnemer gewenste kwaliteit te kunnen leveren. Zo kan het bedrijf van hoogcalorisch gas ‘pseudo Groningen-gas‘ maken om ervoor te zorgen dat ook bij een afnemende productie in Slochteren de op die kwaliteit ingestelde appataruur in Nederland kan blijven draaien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen