Flyers SP om personeel ZMC hart onder de riem te steken

Foto: SP / Patrick Zoomermeijer

De Zaanse SP was gistermiddag met flyers aanwezig bij het Zaans Medisch Centrum om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken. ‘Het moet wrang zijn voor het personeel dat het management zichzelf buiten hun gebruikelijke salaris extra ‘beloont’ – buiten medeweten van de ondernemingsraad – terwijl de rest moet wachten op hun extra beloning voor hard werken tijdens de coronacrisis,’ aldus de partij.

Onder het motto ‘niet klappen maar lappen’ pleit de SP ervoor dat de salariëring in de zorgsector beter gaat aansluiten op de zwaarte van het werk. Vorig jaar werd ook in het ZMC door middel van het draaien van zondagsdiensten gedemonstreerd voor een hoger salaris, wat resulteerde in een paar procent erbij. Maar het is volgens de SP niet genoeg. De afgelopen week oogstte de Raad van Bestuur van het Zaandamse ziekenhuis een storm van kritiek door in het geheim een aantal managers een beloning te geven omdat zij extra hard hadden moeten werken tijdens de corona-uitbraak. De PvdA heeft er al vragen over gesteld aan het college.

Wachten op 1000 euro

De belastingvrije gratificatie van een kwart of een half maandsalaris werd geheel volgens de arbeidsvoorwaarden toegekend, maar leidde tot ophef in het ziekenhuis en in de samenleving: oververmoeide zorgwerkers krijgen de hen door het kabinet toegezegde extra beloning van 1000 euro  later dan hun managers. Het verplegend personeel kreeg voor de extra gewerkte uren tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis een overwerkvergoeding. Gisteravond zou in de Tweede Kamer gestemd worden over betere beloningen in de zorg, maar op het beslissende moment bleek er geen quorum te zijn en ging de stemming niet door. Volgens leden van de oppositie waren de coalitiepartijen ‘weggerend’ om de stemming tegen te houden, maar dat werd door de coalitie ontkend.

De fractievoorzitters Geert Wilders van de VVD, Jesse Klaver van GroenLinks en Lodewijk Asscher van de PvdA waren woest over deze gang van zaken, zo bleek uit hun reacties op Twitter. Al eerder strandden pogingen om de beloning voor zorgmedewerkers te verbeteren. De laatste keer was pal voor het zomereces op 23 juni, toen een nipte meerderheid tegenstemde.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen