Uitbreiding van capaciteit slibvergisting bij rioolzuivering in Poelenburg

Foto: Wikipedia

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil de slibverwerkingscapaciteit van de rioolwaterzuiveringsinrichting (RWZI) aan de Poelenburg 467 in Zaandam-Oost vergroten. De Energiefabriek RWZI moet daardoor een hoger rendement gaan opleveren.

Momenteel zijn op het terrein met totale oppervlakte van 30.384 vierkante meter onder andere drie gistingstanks voor slib, een terreinrioolgemaal met harkfilter en een slibbehandelingsgebouw aanwezig. Slib wordt vergist en het zo opgewekte biogas wordt omgezet in stroom en warmte of opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Ook bij de zuivering van het (afval)water – in dit geval uit Zaanstad, Oostzaan en Landsmeer – draait het tegenwoordig om het benutten van de energie en grondstoffen die dat proces oplevert. Volgens HHNK leiden de plannen niet tot extra milieuhinder.

HHNK vergist op dit moment circa 45 procent van het aangeleverde slib. In het rapport Energiefabriek HHNK – De kracht van zuiveringsslib is onderzocht hoe ook de rest nuttig kan worden aangewend. Het resultaat is dat slib van andere rioolwaterzuiveringsinrichtingen in Zaandam-Oost en Beverwijk zal worden verwerkt. Daardoor kan het percentage van met behulp van anaërobe bacteriën vergist slib met zestien stijgen tot 61. Het uitgegiste slib wordt later met tankwagens afgevoerd naar de RWZI in Beverwijk.

Methaangas

Methaangas uit de drie slibgistingstanks wordt opgeslagen in een membraangashouder en intern gebruikt voor het opwekken van energie met behulp van twee warmtekrachtinstallaties. Mocht de productie de vraag naar gas overstijgen en de gashouder vol zijn, dan wordt het methaangas afgefakkeld. Onder normale omstandigheden is affakkelen echter niet aan de orde, aldus HHNK. ‘De noodfakkel is enkel in gebruik tijdens calamiteiten. In de regel heeft de fakkel dus geen uitstoot naar de lucht of een verwaarloosbaar kleine uitstoot gelet op de bedrijfsduur.’

Extra vrachtverkeer

Het extra slib van buiten wordt straks door de week aangevoerd door zeven tankwagens en twee op zaterdagen. Op zondag zal er geen aanvoer zijn. De afvoer van ontwaterd slib levert geen extra verkeer op: dat kan met de twee vrachtwagens per dag die nu ook al op werkdagen rijden. De Energiefabriek (pdf) RWZI kan daarnaast dagelijks drie vrachtwagens verwachten om vuil uit kolken af te leveren plus drie voor andere doeleinden.

Bodemverontreiniging

Om de capaciteitsuitbreiding van de slibverwerking te kunnen realiseren is onderzoek gedaan naar mogelijke bodemverontreiniging. Nagenoeg het gehele terrein van de RWZI is verhard met onder andere stelconplaten en asfalt. Daaronder is een stabilisatielaag van puin aanwezig, maar het is niet bekend waar dat vandaan gekomen is. In deze laag zijn met name verhoogde gehaltes minerale oliën en PAKs gemeten en dus is de bodem op dit punt ‘verdacht’. En omdat de herkomst van het puin onduidelijk is, is die vooralsnog gekwalificeerd als ‘asbestverdacht’.

Zienswijzen indienen

Voor belanghebbenden zijn inmiddels de zes weken ingegaan waarin zij hun zienswijze(n) naar voren kunnen brengen bij het college van dijkgraaf en hoogheemraden. Dat kan onder andere digitaal, via het webformulier op http://www.hhnk.nl/zienswijze_indienen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen