Ontwerp omgevingsplan Hembrugterrein: schipperen tussen leefbaar en levendig

Foto: Rijksvastgoedbedrijf

Er ligt een ontwerp voor het omgevingsplan voor het Hembrugterrein, de Havenstraat ten zuiden van de Den Uylbrug en de Hemkade ten oosten van de Provincialeweg. Uitgangspunten zijn dat het gebied zich de komende jaren flexibel kan ontwikkelen met ruimte voor wonen, werken en recreëren.

Het ontwerp is volgens de gemeente ‘op een unieke manier tot stand gekomen’, omdat bewoners en andere belanghebbenden er nauw bij waren betrokken. Wethouder Dennis Straat: ‘In dit ontwerpomgevingsplan komen de unieke locatie Hembrugterrein, actieve inwonersparticipatie en het vooruitlopen op de nieuwe Omgevingswet bij elkaar. Een prachtig resultaat voor onze stad.’

In het ontwerp wordt uitgegaan van een flexibele ontwikkeling van het Hembrugterrein, waarbij aansluiting gevonden kan worden bij de vraag uit de markt, de wensen van de gebruikers en de kansen die zich voordoen. Een begin is al gemaakt door de bestaande monumenten te verhuren en het terrein open te stellen voor publiek. Aan de ontwikkeling worden wel randvoorwaarden gesteld. En aan de Havenstraat en de Hemkade-oost zullen in elk geval geen nieuwe woningen meer gebouwd worden.

In een omgevingsplan zijn de ambities van de gemeente verwerkt en is ook rekening gehouden met de belangen van gebruikers. Om een goed beeld te krijgen van deze belangen zijn het afgelopen voorjaar gesprekken geweest met omwonenden en ondernemers over thema’s als ondernemen, wonen en groen, evenementen en de inrichting van de Havenstraat/Hemkade. Dat leverde 64 ideeën op die door het college zijn gewogen.

Zo was hoogbouw voor omwonenden een belangrijk onderwerp van gesprek. Een deel van de belanghebbenden wil graag hoogbouw, omdat dat betekent dat er met het maximale aantal te bebouwen vierkante meters meer plek overblijft voor groen en openbare ruimte. Een ander deel vindt dat het karakter van het gebied wordt aangetast door hoogbouw en heeft liever meer laagbouw. Met de gemaakte keuzes is daar een middenweg in gevonden, aldus B&W.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo is de maximale bouwhoogte vastgesteld op 30 meter, is het gebied waar hoogbouw mag komen ingeperkt en moet over elke hoogbouwaanvraag een apart besluit genomen worden, zodat iedere keer opnieuw een afweging gemaakt kan worden.

Evenementen

Er leven ook verschillende ideeën over evenementen. Bewoners hebben daar een ander beeld bij dan de ondernemers die ze organiseren. Leefbaarheid tegenover levendigheid, kort door de bocht. Ook daar is een afweging in gemaakt. Zo krijgen evenementen regels over geluidsnormen, locatie, eindtijden, het aantal keren per jaar en over het vooraf informeren van bewoners. Daarnaast komt er een jaarlijkse evaluatie om te beoordelen of de potentieel tegenstrijdige belangen nog steeds in evenwicht zijn.

Geluidshinder

De ambitie om het Hembrugterreingebied verder te ontwikkelen vraagt ook om een juridisch-planologisch kader. Normaal gesproken is zo’n kader een bestemmingsplan. Vooruitlopend op de nieuwe Omgevingswet, en gebruikmakend van de Crisis- en herstelwet, stelt Zaanstad voor het eerder genoemde gebied een omgevingsplan op. Ook is een ontwerpbesluit voor afwijking van de maximaal toelaatbare geluidbelasting vastgesteld, in verband met lawaai van de industrieterreinen Westpoort en Achtersluispolder -Westerspoor Zuid voor 295 geplande huizen.

Het ontwerpomgevingsplan en bijbehorende documenten worden nu ter inzage gelegd. Na verwerking van mogelijke zienswijzen moet de gemeenteraad zich erover gaan buigen.

De komende dagen zal Zaanstad.nieuws.nl bepaalde aspecten van het ontwerpplan op met name het Hembrugterrein nader uitpluizen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen