Reproductiegetal corona stijgt: steeds meer besmettingen

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Het coronavirus laait weer op. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 987 meldingen van nieuwe gevallen gekregen tegen 534 een week eerder. Zaanstad kende tussen 8 en 21 vijftien gemelde besmettingen, tegen vier in de periode van 24 juni tot en met 7 juli.

‘Dit is zorgwekkend. Als de maatregelen versoepeld worden, grijpt het virus vrij snel zijn kans om zich te verspreiden. Het is ook zorgwekkend dat mensen met klachten zich niet laten testen. Ze gaan toch naar hun werk en maken toch afspraken met hun vrienden,’ zegt het hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM Aura Timen. Volgens het RIVM zijn er momenteel 96 actieve lokale uitbraken. Bij zo’n cluster kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband worden gebracht. In Hillegom en Goes zijn grote clusters, maar volgens Timen zijn in Amsterdam en Rotterdam ook een paar groepsuitbraken. ‘De trend is overal dezelfde. Wat meer feesten, wat meer genieten, maar dat betekent ook dat we minder serieus omgaan met de maatregelen.’

 

 

Vorige week hebben 88.886 mensen zich laten testen bij de GGD’s. Van hen bleek één procent het virus onder de leden te hebben – een percentage dat bij de laatste melding in Zaanstreek – Waterland niet werd gehaald. Een week eerder was echter nog ‘maar’ 0,6 procent van alle tests positief. Vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland loopt het aantal besmettingen volgens het RIVM op. In Schiedam zijn er de komende twee weken geen handhavers op straat omdat alle medewerkers van die afdeling preventief in thuisisolatie zijn gegaan nadat negen mensen positief testten op het virus. De politie en medewerkers van afvalophaaldienst Irado nemen hun taken op zich.

Tweede golf

De toename wil niet zeggen dat de tweede coronagolf is begonnen, ‘maar het is wel een aanwijzing dat we zo niet door moeten gaan, want anders wordt de tweede golf eerder werkelijkheid dan we dachten,’ voorspelt Timen. ‘We verwachten in het najaar een tweede golf, maar hoe groot die wordt hebben we zelf in de hand. We zien de toename gebeuren en we roepen mensen op om zich aan de maatregelen te houden.’

Reproductiegetal stijgt

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen naar 1,29. Voor het eerst sinds half maart ligt ‘de bandbreedte’ van het getal – zeg maar de foutmarge – geheel boven de één. Bij een getal van 1,29 besmetten 100 mensen samen 129 anderen. Het RIVM kreeg in de afgelopen week meldingen van zeven sterfgevallen (vorige week acht, de week daarvoor negentien) en negentien ziekenhuisopnames (vorige week zestien, de week daarvoor negen).

Terug naar niveau half juni

Het aantal besmettingen is nu terug op het niveau van half juni. Ook toen ontving het RIVM zo’n 100 tot 150 meldingen van nieuwe gevallen per dag, maar toen was de uitbraak op zijn retour. Het aantal besmettingen kan een voorbode zijn van stijgende ziekenhuisopnames en daarna ook van het aantal sterfgevallen. Het eerste geval van het coronavirus werd in ons land op 27 februari vastgesteld. Vanaf begin maart bleken steeds meer mensen besmet te zijn geraakt. Half maart begon het aantal ziekenhuisopnames te stijgen. Op 27 maart werd een recordaantal van 609 mensen in een ziekenhuis opgenomen. De piek van het aantal sterfgevallen was zes dagen later, op 2 april, toen 176 mensen stierven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen