Zorgen over oprukkende brandnetels en bramen in Noordsterpark

Veel brandnetels wijzen op een teveel aan stikstof.
Veel brandnetels wijzen op een teveel aan stikstof.
Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het Noordsterpark in Wormerveer lijdt onder een teveel aan stikstof. Het in 2017 opgeknapte park raakt overwoekerd door brandnetels en dat is één van de meest zichtbare resultaten van een te hoge stikstofdepositie. De SP kaart de zaak aan bij het college.

Het is niet dat de groene long tussen de woonwijk Wormerveer-Noord, de bedrijventerreinen en de provinciale wegen N246 en N514 verwaarloosd wordt: er is kortgeleden een schelpenpad gekomen als tweede toegang en er is een losloopgebied voor honden. Bovendien wordt het Noordsterpark de groenlocatie voor de nieuwe wijken Zaans Pijl (op het terrein van de voormalige veevoederfabriek van Brokking) en Meneba. Maar juist daarom maakt SP-raadslid Anna de Groot zich zorgen over de brandnetels en de steeds verder oprukkende bramenstruiken in zowel het ‘oude’ als in het ‘nieuwe’ gedeelte. Ook is haar de geringe biodiversiteit in het park opgevallen.

Landschapspark

In de uitvoeringsagenda bij het Groen- en Waterplan Zaanstad 2019-2023 wordt het Noordsterpark omschreven als een landschapspark dat zijn waarde voor een groot deel ontleent aan de natuurlijke inrichting met daarin restanten van het oorspronkelijke veenweidelandschap. Maar wat is daarvan dan nog te zien, wil De Groot van het college weten. ‘Is de vegetatie ook terug te voeren op het oorspronkelijke veenweidelandschap? En zo ja, welke planten uit het veenweidegebied groeien er dan in het Noordsterpark?’ De SP wil graag meer inzicht in de biodiversiteit in het park en het liefst nog voor het eind van het jaar.

Extra rijstroken N514

In de niet al te verre toekomst zal er een voetpad worden aangelegd naar het kruispunt met de Samsonweg en ook zal er een aantrekkelijke route voor langzaam verkeer worden aangelegd via het kruispunt Witte Bijlweg, ook ten behoeve van de wijken Zaans Pijl en Meneba. Dat lijkt de SP een goed moment om ook het Noordsterpark nog eens onder de loep te nemen en om bovendien te onderzoeken hoeveel stikstof de twee provinciale wegen daar eigenlijk veroorzaken. Ook vraagt De Groot of het nog steeds de bedoeling dat er extra rijstroken op de N514 bijkomen als de Zaanbrug wordt vervangen en mocht dat inderdaad zo zijn wat daarvan dan de gevolgen voor het Noordsterpark zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen