De Fabriek met 29.000 euro gesteund door Filmfonds

Foto: Google Street View

Het Filmfonds heeft Stichting Zaans Filmtheater De Fabriek 29.000 toegewezen om de verliezen van de afgelopen maanden de kunnen opvangen. De organisatie kreeg ook al 14.727 euro via de eerste tranche van de NOW-regeling voor het voorkomen van gedwongen ontslagen.

De 3,5 miljoen euro die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ter beschikking stelde voor compensatie van de inkomensderving van filmtheaters van het Nederlands Filmtheater Overleg en een aantal vitale filmtheaters in de provincie was niet voldoende om de aanvragen van alle filmtheaters te kunnen honoreren. Daarom sprong het Filmfonds bij met 1.166.000 euro, waarvoor 26 gegadigden zich meldden. Waaronder dus ook De Fabriek in Zaandam.

Nog veel geld nodig

Eerder werd al bekend dat de provincie samen met de Noord-Hollandse gemeenten tien miljoen euro reserveert voor het overeind houden van culturele en maatschappelijke instellingen. In Zaanstad is besloten om ruim een half miljoen in de culturele sector steken en de gemeente heeft het Rijk om een aanvullende 371.000 euro gevraagd. Het college wil zowel de basisinfrastructuur – waartoe De Fabriek behoort – als de kleinere instellingen redden. De ‘grote jongens’ die in financiële problemen zijn gekomen zijn naast het filmhuis het Zaantheater (dat via de NOW-regeling 46.544 al euro kreeg), het Zaans Museum (dat 171.609 euro mocht bijschrijven) en De Groote Weiver in Wormerveer, die geen NOW-steun ontving.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen