Nog zestien coronapatiënten op IC; in België zorgen over lokale oplevingen

Foto: Pixabay / iXimus

Eén coronapatiënt heeft sinds vrijdag de intensive care verlaten. Daardoor liggen er nu nog zestien patiënten met Covid-19 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal coronaopnames buiten de IC’s is de afgelopen 24 uur gestegen met twee en komt uit op 75.

De bezetting van bedden met Covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen laat nog altijd een stabiel beeld zien. In aantal regio’s zijn nu geen Covid-patiënten meer opgenomen’ meldt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Er zijn wel regionale coronahaarden, zoals in Goes in Zeeland en het Zuid-Hollandse Hillegom. In de plaats in de Bollenstreek zijn meeerdere mensen besmet geraakt, mogelijk na een bezoek aan café De Kleine Beurs. De regionale GGD vraagt iedereen die afgelopen zaterdag het café heeft bezocht om thuis te blijven en contact met de GGD op te nemen. Dat moet voorkomen dat ze andere mensen kunnen besmetten.

België

In België neemt in het hele land het aantal gevallen van Covid-19 toe. De grootste brandhaard is Antwerpen, met bijna een op de vijf van alle nieuwe besmettingen. De controles op het naleven van de regels in de horeca worden er aangescherpt en er worden weer triageposten geopend voor mensen met klachten die op corona kunnen duiden. Ook in het bij toeristen populaire Gent neemt het aantal besmettingen toe. Het reproductiegetal van het coronavirus is opgelopen tot 1,064 meldde het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano vandaag.

Een reproductiegetal dat hoger ligt dan één betekent dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld meer dan één andere persoon besmet, waardoor de epidemie dus verder uitbreidt. Het reproductiegetal wordt berekend op basis van het aantal ziekenhuisopnames. Afgelopen donderdag tikte het getal in België de één voor het eerst sinds 4 april aan. Aan de kust lijkt het vooralsnog veilig, mits de afstandsregels die ook in Nederland gelden in acht worden genomen en mondkapjes worden gedragen.

 

 

 

 

 

In Nederland is het reproductiegetal op dit moment volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid 0,9. Het aantal positief geteste mensen ligt in ons land op 0,7 per 100.000 inwoners: gisteren kwamen er 127 patiënten bij. Dat zijn inmiddels vooral mensen in de leetijdsgroep van 20 tot 40 jaar. De kleinste groep bestaat uit 80-plussers, zoals hiernaast te zien is. Geschat wordt dat er op dit moment in Nederland 2726 besmettelijke mensen rondlopen.

Frankrijk

In Frankrijk vanaf maandag de mondkapjesplicht al aangescherpt en niet pas op 1 augustus, zoals de bedoeling was. Aangekondigd is dat mondkapjes moeten worden gedragen in alle voor het publiek toegankelijke gebouwen. Aangenomen wordt dat de plicht gaat gelden in elk gebouw dat toegankelijk is voor externe personen; van cafés en winkels tot ziekenhuizen, bibliotheken en verzorgingshuizen. Ook in Frankrijk is in een aantal gebieden het virus opnieuw uitgebroken. Er is nog veel onduidelijk over de sancties die zullen volgen op overtredingen.

Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer moet al sinds begin mei. Parijs is minder veilig dan het al is geweest en er is een ‘problematische’ uitbraak in het departement Mayenne, in de westelijke regio Pays de la Loire, waar het aantal bevestigde besmettingen sinds juni is verdrievoudigd. De kans is zeer klein dat Frankrijk in een lockdown gaat, maar wel is een regime met strengere maatregelen een optie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen