Bezit ZVH groeide vorig jaar met vier woningen

Oostzijde 16 in Zaandam wordt dit jaar verkocht.
Oostzijde 16 in Zaandam wordt dit jaar verkocht.
Foto: Google Street View

Woningcorporatie ZVH zag vorig jaar het aantal huizen met vier toenemen en beheerde aan het einde van het jaar 6155 wooneenheden. Er werden negen huizen verkocht, waarvan twee aan zittende huurders. De gemiddelde prijs was 244.500 euro.

ZVH verkocht ook negen grondposities, wat samen met de woningen in totaal 2,6 miljoen euro opleverde. Begroot was 3,7 miljoen aan inkomsten, maar de corporatie heeft steeds minder bezit dat voor verkoop in aanmerking komt. Het leegstaande complex Parkstraat 25 A-H met acht studio’s – het voormalige Volks-Badhuis – werd voor een miljoen euro verkocht aan een belegger en de verhuurde woning IJkmeester 9 in Assendelft ging voor 261.000 euro eveneens naar een investeerder.

Meer verkopen

Het voormalig informatiecentrum aan de Martin Luther Kingweg 158 in Zaandam wisselde in december van eigenaar en ook daar sloeg een belegger zijn slag. De gehuurde grond ging terug naar de gemeente. Het pand aan de Oostzijde 16 waain kamers werden verhuurd aan tienermoeders wordt inmiddels niet meer voor dat doel gebruikt en wordt dit jaar verkocht. De huisvesting was volgens het jaarverslag van de corporatie niet langer passend voor de doelgroep. Er wordt in samenwerking met onder meer de gemeente nog gezocht naar een alternatief.

Meer sociale huurwoningen

De komende jaren is de inzet vooral gericht op de groei van het aantal sociale huurwoningen. Er zijn plannenn voor nieuwbouw aan de Aris van Broekweg in Zaandam (die door de daar gevestigde bedrijven fel bestreden worden), in de Peperstraat (waar de huurders van vastgoedeigenaar Accres zich roeren), in de Jufferstraat/Jonkerplantsoen en op het voormalige PWN-terrein  in Wormerveer (waar nog een oplossing moet worden gevonden voor De Groote Weiver). De voorraad goedkoopste huurwoningen wordt de komende jaren kleiner.

Uit het jaarverslag van ZVH.

Er kwamen vorig jaat 266 huurwoningen vrij; vijftien procent minder dan een jaar eerder (312). Ook kregen twaalf huizen in de vrije sector nieuwe bewoners. Daarvan vielen er negen in de categorie ‘sociale doorstromers’: inwoners die een goedkopere woning van een Zaanse corporatie achterlaten. Negenentwintig woningen gingen naar huurders met een urgentieverklaring (elf procent) en twaalf (vijf procent) naar statushouders.

Voorkomen huurschulden

Vorig jaar werden 55 huurders die in financiële problemen waren gekomen en waar huurachterstanden dreigden door ZVH in contact gebracht met een Sociaal Wijkteam om nog grotere moeilijkheden te voorkomen. Er werden 21 vonnissen uitgesproken die leidden tot een ontbinding van het huurcontract: 20 vanwege een huurschuld en één wegens woonfraude. In 2018 gebeurde dat nog 24 keer. Er waren vijf ontruimingen: in alle andere gevallen werd de schuld alsnog betaald.

Veel meer meldingen

Het aantal meldingen van mogelijke woonfraude verdriedubbelde in 2019: van 20 een jaar eerder tot 60. In de meeste gevallen is er echter geen sprake (meer) van onregelmatigheden. Elf gevallen zijn nog in onderzoek en zeven huurders is de wacht aangezegd: die moeten vertrekken. Er werden vorig jaar geen hennepplantages gevonden in ZVH-woningen, terwijl dat er in 2018 nog zeven waren en in 2017 zes. De corporatie hanteert van dat betreft een zero tolerance beleid: betrapt worden op wiet kweken betekent het huis kwijt zijn.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen