Straks lappendeken van plaatselijke vuurwerkverboden?

Foto: Pixabay / Nika Akin

Wordt Nederland een lappendeken met eilandjes van gemeenten of regio’s waar consumentenvuurwerk nog wél is toegestaan? Het lijkt er sterk op. In Zaanstad is vooralsnog geen raadsmeerderheid voor een algeheel vuurwerkverbod, maar in Haarlem denken ze daar anders over. Daar gaat vuurwerk wel plaatselijk in de ban en heeft de burgemeester de opdracht gekregen om met de buurgemeenten in overleg te treden over net zo’n stap.

De Zaanse raad debatteerde er afgelopen donderdag over en één van de Zaanse ondernemers sprak daaraan voorafgaand zijn grote zorgen uit. Raymond Erken van het al ruim 30 jaar bestaande familiebedrijf Vuurwerkgigant Zaanstreek in Kommenie – ‘Zelfs oma scharrelt nog tussen de medewerkers rond’ – ontdekte door een gesprek met raadsleden dat ‘er veel  . misverstanden bestaan’ bij de diverse politieke partijen over het gebruik en de gevolgen van consumentenvuurwerk. De overlast die zij proberen tegen te gaan komt namelijk vrijwel geheel van illegaal vuurwerk, aldus Erken. Voor dit jaar geldt al een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk.

Niet te handhaven

Hij voorspelde een niet te handhaven situatie, want als dat best kan waarom gebeurt het tot op heden dan niet? Antwoord: omdat er een heterdaadje nodig is om iemand te kunnen aanhouden en dat is meestal onmogelijk. Al maanden voor de verkoop van consumentenvuurwerk plaatsvindt op de drie laatste dagen van het jaar beginnen de knallen en de overlast. Schade en vernielingen worden volgens Erken opgeblazen door de media: de gemeente Zaanstad het qua cijfers prima de laatste jaren: ‘Geen grote problemen en geen agressie tegen hulpverleners.’ Het afsteken van (professioneel) vuurwerk in parken wordt in Zaanstad al wel gereguleerd.

Vergunningen

Omdat in Zaanstad de vuurwerkverkoop nog niet lang geleden aan tienjarige vergunningen is gehangen hebben de verkopers durven investeren. En wie gaat hen compenseren als de gemeente na 190 dagen al zo’n verkoopvergunning waardeloos maakt door een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk? Verkopen toestaan maar afsteken niet schept volgens Ekens zeer onwenselijke situaties. En dan is er dit jaar ook nog eens de coronacrisis. Het vuurwerk voor de komende jaarwisseling is al ingekocht en de flnanciële klap die een afsteekverbod zou kunnen veroorzaken zou een fatale kunnen zijn. ‘Pak de raddraaiers die met (illegaal) vuurwerk stunten en overlast bezorgen keihard aan,’ adviseerde hij. En dat zijn grofweg ook de argumenten die zijn collega’s al eerder lieten horen.

Tegenstanders

Voor tegenstanders van vuurwerk spelen dier, lucht-, bodem- en watervervuiling en het veroorzaakte fijnstof een grote rol, alsmede het dierenleed door het lawaai en de algemene chaos. In de raad pleitten Simone van Otterloo van Liberaal Zaanstad en Stephanie Onclin van de VVD alleen al vanwege de coronaschade die ondernemers dit jaar al hebben geleden voor het intrekken van het agenda-initiatief voor een lokaal vuurwerkverbod. Het CDA wil niet verder gaan dan de landelijke regelgeving voorschrijft en vreest bovendien een miljoenenclaim van getroffen ondernemers als Zaanstad lokaal de teugels strakker aantrekt.

Burgemeester niet voor

De PvdA maakt zich zorgen over de kosten van een centraal georganiseerde lasershow of een vuurwerkshow ter vervanging van het consumentenvuurwerk in financieel zeer zware en onvoorspelbare tijden. Wegen de kosten die de gemeente jaarlijks moet maken voor het herstellen van vuurwerkschade op tegen de daarvoor benodigde investeringen? Burgemeester Jan Hamming is groot voorstander van een landelijke lijn om de overlast door vuurwerk te beperken en is minder gecharmeerd van lokale initiatieven, ook al gezien mogelijke schadeclaims. Hoe zoiets in de praktijk gaat is dus in Zaanstad te checken in Haarlem. Nog niet de komende jaarwisseling, want in verband met corona is de ingangsdatum een jaar uitgesteld.

 

 

 

 

Reacties